"Kiittämättömyys on melkein sodanjulistus" – viisi tapaa tyriä joululahja takuuvarmasti

Tämä juttu ei välttämättä helpota joululahjavalintojen tekemistä, mutta auttaa ehkä välttämään pahimmat mokat.

joululahjat
Kauppakeskuksessa joulupakettikoristelua
Henrietta Hassinen / Yle

Joulu tarjoaa kosolti mahdollisuuksia mielensäpahoittamiseen jo valmistelutohinoista alkaen. Ajatustenluvun epäonnistuminen huipentuu viimeistään aattoillan lahjamokiin. Miksi lahjojen antamiseen ja vastaanottamiseen liittyykin niin paljon tunteita, odotuksia ja toiveita, että lahjarituaali tuntuu epäonnistuvan aina, paitsi vahingossa?

Sosiologian apulaisprofessori Olli Pyyhtinen Tampereen yliopistosta tietää, millaisia sudenkuoppia joulupukin apulaisilla on vastassa. (Silti hän antaa lahjoja edelleen.) Pyyhtisen listalla siis lahjan antajan mokia – ja bonuksena pari tapaa sössiä lahjan saaminen.

1. Antaja ei tunne vastaanottajan mieltymyksiä

Lahja voi paljastaa, ettei antaja tunne vastaanottajaa ja hänen toiveitaan tai tarpeitaan kunnolla. Väärä vaatekoko tai vuohi kehitysmaahan ihmiselle, joka haluaisi suklaarasian – pieleen meni!

2. Lahja on opettavainen tai loukkaava

Älä osta sottapytylle KonMari-kirjaa tai ylipainoiselle laihdutusaterioita. Tarvitseeko tätä enempää selittää?

3. Lahja ei sovi suhteen laatuun

Liian intiimi lahja työtoverille tai sukulaiselle tuo epämiellyttävän olon. Siinä tunkeudutaan alueelle, jota ei jaeta tämän ihmisen kanssa. Seksikkäät alusvaatteet tai vitsikkäät dildolahjat (suvun parissa avattavaksi) on paras säästää parisuhteeseen.

4. Lahja on liian halpa tai kallis

Antaja ilmaisee lahjallaan jotain itsestään. Lahjalla arvotetaan paitsi itseä, myös saajan merkitystä antajalle ja suhteen laatua.

Liian halpa tai pröystäilevä lahja ei ole sopivaa. Jos kyse on vastalahjasta, se on syytä mahdollisuuksien mukaan suhteuttaa samanarvoiseksi kuin aiemmin saatu lahja.

5. Lahja on persoonaton

Seteli kouraan voi olla tarpeellinen lahja, mutta varsin kylmä. Rahan voi tehdä henkilökohtaisemmaksi paketoinnilla. Se kannattaa sujauttaa kirjekuoreen tai somistaa jotenkin muuten saajansa mukaan. Tai rahaa laitetaan erityiselle tilille, tai muuten erityiskohteeseen.

Liian yleisluonteinen lahja helposti epäonnistuu.

nainen pitää pientä pakettia
Lahjatoiveen esittäminenkin voi olla hankalaa. Millaista lahjaa kehtaa pyytää? Mitä jos ei lopulta saakaan toivelahjaa?AOP

Bonuksena vielä pari keinoa, joilla tyriä lahjan saaminen. Lahjan vastaanottaminenkin kun on taito sinänsä. Jos mokaat paketin saajana, saatat loukata lahjoittajaa verisesti.

1. Kieltäydy lahjasta (paitsi poikkeustapauksissa)

Lahjassa aina antaa jotain myös itsestään, osan persoonallisuuttaan. Niinpä et rakasta minua, jos et rakasta lahjaani.

Lahjaan sisältyy automaattisesti vastaanottamisen tai takaisinmaksun velvoite. Olisi loukkaavaa ja vastavuoroisuuden kierrosta kieltäytymistä, jos kieltäytyy lahjasta.

Poikkeukset liittyvät virkaan tai lahjontaan: aseman velvoittamana toisinaan on suorastaan velvollisuus kieltäytyä tarjotusta lahjasta.

2. Älä osoita antajalle kiitollisuutta tai ilahtumista

Lahja on sosiaalisten suhteiden ytimessä. Lahjaetikettiin kuuluu, että ei saa sanoa ääneen, että "nyt sun pitää osoittaa kiitollisuutta". Lahjarituaaliin kuuluu siis osoittaa kiitollisuutta, sekin on vastalahja.

– Kiittämättömyys on melkein sodanjulistus, hyvin loukkaavaa toista kohtaan, muistuttaa Olli Pyyhtinen.

Joululahjarasia.
Ei kannata olla antamatta lahjoja, vaikka se onkin riskialtista. Perimätiedon mukaan joku on kuulemma onnistunut antamaan ihan hyvän lahjan!Heli Kaski / Yle

Entäpä eettiset lahjat?

Suuri loukkaus on olla antamatta mitään. Mutta entä jos lahjoittaa toisen puolesta jotain kolmannelle, usein vähäosaiselle tai kehitysmaahan? Apulaisprofessori Olli Pyyhtinen pitää tätä lahjajärjestelyä kiinnostavana.

– Eettisissa lahjoissa annetaan antamisen lahja, saaja saa antaa lahjan kolmannelle. Kehitysmaissa saajalle lahja on anonyymi, eli he eivät voi olla kiitollisia kenellekään nimetylle henkilölle. Kiitollisuudenvelkaa tai takaisinmaksun mahdollisuutta ei synny.

Eettinen tai aineeton lahja voi ilahduttaa eri tavoin, esimerkiksi niin, että tavaramäärä ei lisäänny.

Eettisissä lahjoissa on kaksi vastaanottajaa: ilo tavallaan kaksinkertaistuu, mutta vastaanottajien suhde antajaan on hyvin erilainen, pohtii Pyyhtinen.

– Lähellä oleva ihminen voi käynnistää vastavuoroisuuden ketjun osoittamalla kiitollisuutta, se kuuluu lahjarituaaliin. On loukkaavaa ja siinä menettää kasvonsa, jos kieltäytyy siitä. Kiitollisuuden osoittaminen on yksi vastalahjan antamisen tapa.

Eettisen lahjan saaja antaa passiivisesti, ilman antamisen elettä ja tarkoitusta. Hän itse tosin voi menettää konkreettisen lahjapaketin. Eettinen lahjakin voi siis epäonnistua, jos toinen pakotetaan vasten tahtoaan lahjan antajaksi, jos olisi halunnut olla saaja.

Joulupukin konsepti poistaa tehokkaasti kiitollisuudenvelan ja vastalahjan, kun lahjat antaa "viran puolesta" antelias, hyväsydäminen hahmo. Hän näyttää hyväsydämisyyden esimerkkiä niille, jotka ajattelevat tiukasti vain omaa etuaan.

– Tietyllä tapaa anteliaisuus ja lahja laajassa merkityksessä, epäitsekäs teko tai huomion osoittaminen toiselle, on lahja myös. Ei vain merkkipäivinä tai jouluna annettuina, vaan kanssaihmiset voi huomioida aina.

PS: Jos tuli tänä jouluna luvattua, että "ei sit lahjoja tänä vuonna", niin katso tämä.