Hyppää sisältöön

Analyysi: Suomalaisfestareilla soittavat vanhat bändit, missä on soitetuin artisti Drake?

Tämän hetken suosituimpia artisteja on vaikeaa saada Suomeen, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Ville Vedenpää.

Drake esiintymässä O2 Arenalla Lontoossa helmikuussa 2017. Kuva: Ian Bines / AOP

Kuluneella viikolla miltei kaikki suurimmat tapahtumat julkaisivat ensimmäiset esiintyjänsä:

Ruisrock: Travis Scott, , Future ja The 1975

Provinssi: Limp Bizkit, The Prodigy ja Cypress Hill

Flow Festival: The Cure, Tame Impala ja Robyn

Sideways: Suede ja Nas

Ei ole mitään ihmeellistä, että kesäfestarit julkaisevat esiintyjiään tässä vaiheessa. Ennen joulua on hyvä laittaa liput myyntiin, kun on pimeää ja kaikki halajavat kohti kesää ja valoa.

Silmiinpistävää on kuitenkin se, että jälleen kerran tarjonnalla on bändejä, joiden parhaat hetket olivat monta vuosikymmentä sitten. Missä ovat tämän hetken suosituimmat artistit?

Ensi vuonna 50 vuotta täyttävä Ruisrock yrittää pysyä sentään hieman trendien harjalla. Festari on tehnyt näin jo muutaman vuoden ajan. Tapahtuma on ollut useana vuonna loppuunmyyty ja yleisö on ollut sitä tavoitelluinta nuorta porukkaa.

Promoottori Mikko Niemelä muistuttaa, että Ruisrock on maailman mittakaavassa keskikokoinen festivaali, joka joutuu kamppailemaan artisteista muiden tapahtumien kanssa. Suomi on keikkakiertueiden pullonpohja, ja tänne tulemista pitää miettiä tarkkaan. On helpompaa rundata Keski-Euroopassa, missä välimatkat ovat lyhyitä.

Onneksi suomalaisfestareilla on hyvä maine. Täällä hommat toimivat ja se jää mieleen. Suomeen tullaan mielellään uudestaankin.

Mutta jääkö kilpailussa suomalaisille vain menneiden aikojen jämäpalat? Onko se huono asia?

Kyllä ja ei. Pitkän uran tehnyt The Cure varmasti kerää yleisönsä ensi kesänä Helsingin Suvilahteen. Samoin kuin menneiden aikojen suosikkibändit Seinäjoen Provinssiin.

Vanhempien bändien suosiosta kertoo jotain myös se, että Rammsteinin elokuun keikka Tampereen Ratinassa myytiin loppuun muutamassa minuutissa.

Yleisö näissä tapahtumissa on kuitenkin oletettavasti vanhempaa fanikuntaa. Nuoremmalle yleisölle on tässä vaiheessa luvassa sentään Ed Sheeran, joka konsertoi Suomessa ensimmäistä kertaa. Nuori laulaja-lauluntekijä koskettaa ikään katsomatta.

Suomessa ei ole nähty pitkään aikaan tämän hetken isoimpia artisteja, ja yhtenä syynä on Olympiastadionin remontti. Se on kestänyt useamman vuoden. Monet isot esiintyjät kuten viime vuoden kuunnelluin artisti Drake haluavat vetää yhden keikan mahdollisimman isolle yleisölle. Siihen ei yksi pikkuinen Hartwall Arena riitä.

Kärvistelemme vielä ensi vuoden. Stadionin remppa valmistuu todennäköisesti ensi vuonna ja 2020 kesällä siellä nähdään jälleen konsertteja. Beyoncé? Adele? Coldplay?

.
.