Jouluradion perustaja Riitta Kalliorinne suree nuorten laulamattomuutta: "Yhteislaulu on hiipuva kansantaito"

Kalliorinteen ideasta on syntynyt myös kansallinen Joululaulupäivä, jota vietetään 15. joulukuuta.

joululaulut
Jouluradion perustaja Riitta Kalliorinne

Riitta Kalliorinteellä on joulumusiikki hallussa. Hänen ideastaan syntyi Jouluradio 15 vuotta sitten. Silloin elettiin vielä aikaa, jolloin musiikin helppo saatavuus netistä ei ollut arkipäivää.

–Se syntyi joulumusiikin radiosoiton puutostilaan, jota silloin 2003 elettiin. Sehän oli täysin pannassa radiokanavilla – hyvä jos sitä soitettiin edes joulun pyhinä. Samaan aikaan kirkot täyttyivät kauneimpien joululaulujen laulajista. Eli suuri tarve joululauluille oli.

Aluksi vain pääkaukunkiseudulla kuulunut radio laajeni seuraavina vuosina verkkoon ja eri joulumusiikin tyylien alakanavia syntyi lopulta kymmenen. Myös ulkomailla radiota kuunnellaan verkossa yli 120 maassa.

Joululaulupäivä yhdessä laulamisen puolesta

Joululuradio ei jäänyt Kalliorinteen ainoaksi tuulta alleen saaneeksi ideaksi. Pari vuotta sitten syntyi idea kansallisesta Joululaulupäivästä.

–Sen esikuvia olivat Ravintolapäivä ja Siivouspäivä. Sellaiset, missä ihmiset itse tekevät tapahtumia. Keksin sen kolme vuotta sitten ja yllätykseksi itsellenikin sain sen kalenterin teemalehdille.

Päivän määritelämässä kerrotaan, että sen tarkoituksena on muistuttaa suomalaisen joululaulun pitkästä kulttuuriperinnöstä. Toinen suuri pyrkimys on, että ihmiset laulaisivat yhdessä.

–Yhteislaulu on tällä hetkellä hiipuva kansantaito. Itse olen sitä laulavaa sukupolvea, joka aina pistää lauluksi mutta tuntuu, että eivät ne nykynuoret enää laulele. Sitä pidetään jotenkin nolona. Joululaulupäivä antaa luvan laulaa. Kaikki voivat perustaa omia laulujuttuja, ja päivän tunnistekin on #lupalaulaa.

Hyvänmielenkuoro Helsingin Helmi kävi Puoli seitsemän -ohjelmassa laulamassa Tuija Rantalaisen säveltämän ja sanoittaman, ja kuoronjohtaja Henna Dolkin sovittaman joululaulun Jouluaaton aamu kolmosratikassa:

Sekakuoro Helsingin Helmi laulaa

Katso täältä Riitta Kalliorinteen koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa