Yle seurasi EU-huippukokouksen tuloksia – yhteistyö tiivistyy, suunnitelmat budjetista etenevät

EU-johtajat olivat koolla Brysselissä.

Euroopan unioni
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.Stephanie Lecocq / EPA

EU-huippukokous pureutui perjantaina EMU:n eli Euroopan talous- ja rahaliiton kehittämiseen. Yle seurasi kokouksen etenemistä.

18.39 Pääministeri Juha Sipilä kommentoi EU:n rahaliittoa. Sipilän mukaan asia on nyt hyväksyttävässä muodossa suhdannetasauselementin jäädessä pois.

– Oli meille tärkeää, että suhdannetasausosuus jää tästä pois. Mutta en koe tätä tällaiseksi kilpailuksi, jossa on voittajia ja häviäjiä, vaan että saadaan järkeviä ratkaisuja aikaiseksi. Näissä on aina näkemyseroja niin kuin kuuluukin olla. Nyt pöydällä oleva kompromissi on hyvä, ja noudattelee sitä mitä me linjasimme jo puolitoista vuotta sitten.

18.28 Euroopan keskuspankin johtaja Mario Draghi perehdytti EU-johtajia taloustilanteeseen. Draghi varoitti, että kasvu on hidastumassa.

18.19 Italian pääministeri Giuseppe Conte sanoi, että Italian hallitus työskentelee saadakseen ehdotuksen valmiiksi tarkistettuun talousarvioon. Conte kertoi olevansa varma, että EU:n kanssa päästään budjettineuvotteluissa myönteiseen ratkaisuun. Conte toivoo, että sopimus saadaan aikaiseksi viikonlopun aikana.

18.00 Irlannin pääministeri Leo Varadkar sanoi, että hän haluaa olla mahdollisimman avulias Britannian pääministerille.

17:39 Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoi, että suunnitelmat euroalueen budjetista etenevät.

17:33 Eurooppaneuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kertoo, että euroalueen kehittämiseksi on päätetty kahdesta toimenpiteestä. Euroopan vakausmekanismille, EVM:lle annetaan lisää valtuuksia Euroopan talouskriisitilanteessa. Rahoitusvakausrahastolle annetaan takuut.

17.31 Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan EU voi vain "selventää", muttei neuvotella uudeelleen Britannian erosopimusta. Macronin mukaan nyt on Britannian parlamentin vuoro tehdä valinta.

17.13 Pääministeri Theresa May vahvistaa käyneensä "tiukan keskustelun" Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan May nähtiin keskustelemassa Junckerin kanssa silminnähden vihaisena. May vaati Junckeria selittämään kommenttejaan. Junckerin kerrotaan kommentoineenBritannian asemaa brexitissä "epämääräiseksi".

16.17 Pääministerin mukaan Britannian parlamentti tarvitsee vielä lisää tukea, joka liittyy Pohjois-Irlannin Irlannin rajaa koskevaan hätäratkaisuun.

Mayn mukaan keskustelut jatkuvat lähipäivinä.

May sanoo olleensa EU-johtajien kanssa käymissään keskusteluissa hyvin selkeä siitä, mitä Britannia tarvitsee. Jo EU:n eilen julkaisemat loppupäätelmät vievät asiaa eteenpäin, May sanoo.

Lähteet: AFP, Reuters