Varapuheenjohtaja Kulmuni kommentoi keskustan perustulokiistaa: "Isossa kansanliikkeessä on aina mielipiteiden yhteensovittamista"

Varapuheenjohtaja Katri Kulmunin mukaan keskusta haluaa joka tapauksessa vähentää perusturvan vastikkeellisuutta.

Perustulo
Katri Kulmuni
Keskusta

Sosiaaliturvauudistus on yksi tulevien eduskuntavaalien suurista kysymyksistä. Keskustalla ei kuitenkaan ole vielä selkeää vastausta siihen, miltä pohjalta tulevaa uudistusta tulisi tehdä.

Keskustan malli puuttuu, koska puolueen johto ja kenttäväki ovat asiasta eri mieltä.

Keskustan puoluekokous ja puoluevaltuusto ovat linjanneet, että puolueen pohja sosiaaliturvan uudistamiseksi on perustulo, joka tarkoittaa kansalaisille maksettavaa vastikkeetonta perusturvaa.

Vastikkeettomuus tarkoittaa, että tuen eteen ei tarvitse tehdä mitään. Esimerkiksi nyt työttömän on haettava töitä ja otettava sitä tai työllistymistä edistävää palvelua vastaan, jos hän haluaa säilyttää työttömyysturvansa.

Kuluneella viikolla keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kuitenkin torjui ajatuksen (siirryt toiseen palveluun) vastikkeettomasta perusturvasta.

Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan Sipilä ja muita puolueen johtohahmoja asettuivat keskiviikkona puoluehallituksen kokouksessa vastustamaan puolueessa valmistellun sosiaaliturvamallin hyväksymistä. Iltalehden mukaan Sipilä käytännössä kaatoi (siirryt toiseen palveluun) puolueensa sosiaaliturvamallin hyväksymisen.

Kysyimme asiasta keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmunilta, joka johtaa puolueen sosiaaliturvamallin valmistelua.

Onko keskusta asian vuoksi kriisissä, kuten Helsingin Sanomat arvioi?

– Se oli aika dramaattisesti tulkittu, Kulmuni naurahtaa.

– Isossa kansanliikkeesää pitää sovittaa erilaisia näkemyksiä yhteen, että saadaan yhteinen lopputulema, hän sanoo.

Kulmuni vakuuttaa, että puolue jatkaa sosiaaliturvamallinsa valmistelua perustulon pohjalta.

– Keskusta kannattaa perustulon kaltaisen mallin hyväksymistä kokonaisuudessaan. Puoluekokous on ylin päättävä elin, jossa asia on hyväksytty. Nyt etsitään konkreettisia keinoja miten tähän päästään.

Onko puoluevaltuusto edelleen sitä mieltä, että perusturvan tulisi olla vastikkeetonta?

– Mielestäni on tärkeää miettiä sitä, miten työtön pääsee työttömyydestä pois. Jokainen euro minkä hän tienaa, on tärkeää tulla kukkaroon lisää.

Mutta miten tämä käytännössä tehdään? Perustuuko keskustan malli vastikkeettomaan perustuloon vai vaaditaanko työttömältä jatkossakin toimenpiteitä turvan saamiseksi?

Vastikkeellisuus vähenee aivan ehdottomasti. Byrokratialoukkujen täytyy vähentyä ja silloin minusta vastikkeellisuus myös vähenee.

Vaalit lähestyvät kovaa vauhtia. Miksi puolue lähtee miettimään näin suurta asiaa vasta nyt?

– Puoluehallitus linjaa kuukausittain valtavan määrän ohjelmia. Kun vaaleihin valmistaudutaan, siellä on pitkä lista. Se on aivan normaalia vaalivalmistelua.

Kulmunin mukaan keskustan malli pyritään saamaan valmiiksi tammikuun puoluehallituksen kokoukseen.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Kukaan ei tiedä, mitä keskustalainen "puoliperustulo" tarkoittaa

SDP ja kokoomus lupaavat satoja miljoonia euroja työllisyyteen, keskustan kanta sosiaaliturvaan jäi taas mysteeriksi – Yle seurasi puheenjohtajapaneelia hetki hetkeltä

Ylen tukikysely paljastaa kaksi jyrkkää jakolinjaa puolueissa: Sosiaaliturvan vastikkeellisuus ja perustulo

Näin puolueet muovaisivat Johanna Laakson sosiaaliturvaa seuraavalla vaalikaudella – Oman vaihtoehtonsa ovat esitelleet muun muassa demarit, kokoomus ja vihreät