Hyppää sisältöön

Etkö muista, mitä rokotuksia olet saanut? Näin selvität oman rokotushistoriasi

Ovatko rokotuskorttisi hukassa? Tietoja lapsena saaduista rokotuksista voi saada muualtakin, mutta se vaatii vaivannäköä.

Kuva: Janne Lindroos / Yle

Viimeaikaiset uutiset tuhkarokkotartunnoista ovat saaneet monet pohtimaan omaa rokotushistoriaansa. Kysyimme THL:n infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksiköstä, mistä kannattaa lähteä selvittämään, mitä rokotteita on vuosien varrella saanut.

1. Erilaiset rokotuskortit

Vuosien varrella on ollut käytössä erilaisia rokotuskortteja. Tunnetuin näistä lienee neuvolakortti. Siihen on kirjattu kaikki lapsen saamat rokotukset. Neuvolakortista tiedot pikkulapsena saaduista rokotuksista löytyvät helpoiten.

Neuvolakortin jatkona on aikoinaan annettu kouluterveydenhuollon rokotuskortti, johon on kirjattu saatuja rokotuksia.

Jos on käynyt armeijan ja saanut siellä ollessaan rokotuksia, on todennäköisesti saanut mukaansa pahvisen rokotuskortin. Siitä voi tarkistaa armeijassa saatuja rokotuksia.

Keltainen keltakuumerokotuskortti annetaan todisteena siitä, että on saanut matkailuun liittyen keltakuumerokotuksen. Kortissa on myös tilaa muiden rokotusten tiedoille. Paljon matkustavien ja matkarokotteita ottavien ihmisten rokotustiedot voivat löytyä tästä keltaisesta kortista.

Työterveyshuollossa ja yksityisillä toimijoilla on myös erilaisia omia rokotuskortteja. Potilastietojärjestelmiin tulee merkintä rokotuksesta ja rokotettava saa kortin mukaansa.

2. Omat vanhemmat

Jos rokotekortteja ei löydy eikä itse muista, mitä rokotuksia on aikoinaan saanut, kannattaa kääntyä omien vanhempien puoleen ja kysyä heiltä, onko kaikki rokotusohjelman mukaiset rokotukset tullut otettua. Vanhemmilta kannattaa kysellä myös mahdollisesti sairastetuista taudeista.

Täältä löydät taulukon (siirryt toiseen palveluun), johon on koottu kaikki Suomessa kansallisessa rokotusohjelmassa käytetyt rokotteet, rokotusten aloitusvuodet ja niiden kohderyhmät.

3. Terveyskeskukset ja työterveyshuolto

Ihmisellä on oikeus saada kopio omista terveystiedoistaan.

Tietoja omista rokotuksistaan voi etsiä sairauskertomustiedoista, jotka taas voi pyytää niiden paikkakuntien terveyskeskuksista, joissa on lapsena asioinut. Mitään keskitettyä järjestelmää vanhoille tiedoille ei ole olemassa.

Kuva: Laura Tolonen / Yle

Tämä voi vaatia jonkin verran salapoliisityötä, sillä kuntarajat ovat vuosien varrella muuttuneet ja terveyskeskukset ovat voineet vaihtaa nimiään.

Rokotetiedot, kuten muutkin terveystiedot, löytyvät terveyskeskuksen tai muun terveydenhuollon toimipisteen potilastietojärjestelmästä. Aiemmin nämä potilastietojärjestelmät ovat olleet paperisia. Nykyään ne ovat pitkälti sähköisiä.

Myös yksityisillä toimijoilla on myös velvollisuus säilyttää vanhat potilaskertomukset ja antaa niistä tarvittaessa tietoa.

4. Armeija

Rokotuksia annetaan myös varusmiespalvelua suorittaville miehille ja naisille. Armeijalla on oma potilastietojärjestelmä. Heillä on myös velvollisuus säilyttää potilastietoja.

Tietoa rokotuksista voi pyytää Sotilaslääketieteen arkistosta (siirryt toiseen palveluun). Ennen vuotta 1950 syntyneiden tiedot löytyvät Kansallisarkistosta. Tämän vuoden alusta lähtien varuskuntien terveysasemilla syntyvät potilastiedot on tallennettu valtakunnalliseen omakanta-palveluun (siirryt toiseen palveluun).

5. Omakanta

Uusimmat tiedot viime vuosina annetuista rokotuksista löytyvät sähköisestä Omakanta-palvelusta (siirryt toiseen palveluun). Sähköisiä potilastietoja on kirjattu sinne muutamien viime vuosien ajan. Yksityiset palveluntuottajat ovat ryhtyneet kirjaamaan tietoja sinne myöhemmin kuin kunnalliset tahot.

Juttua varten on haastateltu THL:n infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön päällikköä Taneli Puumalaista.

Muokattu 19.12. klo 8.58 Tarkennettu juttuun, että tietoa armeijassa annetuista rokotuksista ei saa suoraan varuskunnista, vaan Sotilaslääketieteen arkistosta, Kansallisarkistosta ja omakanta-palvelusta.

Lue myös:

Uutiset tuhkarokkotartunnoista auttavat tavoittamaan heitä, joilta suoja puuttuu

Tampereella todettu tuhkarokko kolmella – sata ihmistä ollut samassa messussa tartuttajan kanssa

Uusien tuhkarokkotapausten riski pienenee päivä päivältä – Pohjanmaalla pidetään silti vielä korotettu valmius

Tiedätkö mitä rokotteita olet saanut? Näitä sinulle on tarjottu