Töölön tapaturma-aseman hoitajat lopettivat ylitöiden tekemisen palkanalennuksen vuoksi – Onko potilasturvallisuus vaarassa?

Tapaturma-aseman lääkärit toivovat, että HUS muuttaa päätöstään hoitajien palkanalennuksesta.

sairaanhoitajat
Lääkeruisku
Jaakko Mäntymaa / Yle

HUSissa on meneillään sairaanhoitajien työn vaativuuden arviointi, jonka pohjalta arvioidaan myös näiden palkkausta.

Töölön tapaturma-aseman hoitajat ovat saaneet tiedon, että joidenkin hoitajien palkkaluokkaa alennetaan 16.12. alkaen.

Ylen haltuunsa saaman kokousmuistion mukaan hoitajat ovat tilanteesta ihmeissään, koska heidän tehtävänsä eivät ole muuttuneet.

Henkilökunta kokee tilanteen myös loukkaavana: heidän työtään ja kokemustaan aliarvostetaan. Palkkauksen kriteerit ovat hoitajille epäselviä, kuten myös se, ketkä HUSissa ovat päätöksen takana.

Kolmen viikon ylityökielto

Tällä viikolla hoitajat päättivät ryhtyä kolmen viikon ylityökieltoon.

Ylen näkemän sähköpostivaihdon mukaan osa hoitajista on huolissaan siitä, että potilasturvallisuus voi vaarantua ylityökiellon vuoksi.

Töölön tapaturma-aseman ylilääkäri Kaisa Virtanen kuitenkin vakuuttaa, että potilasturvallisuus ei vaarannu.

– Olemme tehneet erityisjärjestelyjä, joilla miehitysvajetta on saatu paikattua. Muista talon yksiköistä on saatu hoitajasiirtoja tapaturma-asemalle.

Jos sattuisi suuronnettomuus, hoitajilla olisi velvollisuus tulla töihin ylityökiellosta huolimatta.

Lääkäritkin ihmeissään palkanalennuksesta

Hoitajien palkanalennus hämmentää koko tapaturma-aseman henkilöstöä, koska tapaturma-asemalla annetaan huippuhoitoa kansainvälisellä tasolla.

Vaikka ylilääkäri Virtasen mukaan vuorot on saatu täytettyä, hän myöntää, että nykytilanne ei voi jatkua loputtomiin.

– Päätös ei tullut täältä meiltä, joten neuvottelut on aloitettu HUSin ylemmän tahon kanssa, että voisiko tätä palkkaepäselvyysasiaa saada jotenkin järjestettyä. Se on kestämätöntä mille tahansa yksikölle, jos hoitajien palkkaepäselvyyksien takia tulee tällaista.

Virtasen mukaan hoitajilla on lääkärien tuki palkkakiistassa.

– Koko sairaalan henkilökunta on hyvässä hengessä tässä mukana. Ylityökiellosta ei kanneta mitään kaunaa tai pahaa mieltä vaan yritetään mennä eteenpäin. Toivotaan, että ylemmällä tasolla saadaan nämä ongelmat ratkaistua suotuisaan suuntaan, ylilääkäri Kaisa Virtanen toteaa.