1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Joulukinkku

Hellekesä heijastuu kinkkutuotantoon vuoden viiveellä – tänä jouluna kotimaista possua riittää kaikille

Vehmaalainen siankasvattaja uskoo monen viljelijän luopuvan ensi vuonna röhkijöistä kalliin rehun takia.

Hokunin maatilan teurastamossa Vehmaalla kinkkua leikataan aamusta iltaan. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

VEHMAA Huono satovuosi heijastuu pitkälle. Kun kehnoa satoa niitetään kahtena vuotena peräkkäin, näkymät synkkenevät entisestään.

Tiina ja Toni Hokuni rakensivat kolme vuotta sitten sikatilalleen Vehmaalle tilateurastamon, jotta omia possuja voisi jalostaa pidemmälle. Tämä päätös oli järkevä, sillä sikojen pitäminen ilman teurastustoimintaa on ollut jo pitkään erittäin huonosti kannattavaa hommaa. Ensi vuosi näyttää vielä hankalammalta.

Jos kannattavuus on tätä luokkaa, niin pudotuksia tulee olemaan aika paljon. Ei kukaan harrastukseksi viitsi possuja pitää.

Toni Hokuni

Viime kesä oli poikkeuksellisen kuiva ja viljasato jäi pieneksi. Vilja on sikojen rehun yksi tärkeimmistä raaka-aineista. Viljan kallistumisen myötä myös rehun hintaan on tullut tuntuvaa korotusta.

Toni Hokunin mukaan tuottajan pitäisi saada ainakin 20–30 senttiä lisää kilolta, jotta rehun kallistumisen kanssa voisi elää. Hokuni kumminkin ennustaa, että moni tila luopuu ensi vuonna sioista ja kotimaan tuotanto laskee edelleen. Jo nyt Suomessa tuotetaan sianlihaa alle oman maan kulutuksen.

Hokunin tilateurastamossa Vehmaalla pitää kiirettä joulun alla. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

– Sianlihan tuottajahinta ei ole mitenkään seurannut tätä viljan eikä rehun hinnan nousua. Jos kannattavuus on tätä luokkaa, niin pudotuksia tulee olemaan aika paljon. Ei kukaan harrastukseksi viitsi possuja pitää, Toni Hokuni pohtii.

Atriasta kerrotaan, että tänä vuonna kotimaista joulukinkkua riittää, mutta tulevaisuudessa tuotanto ei ehkä riitä kotimaan kulutukseen.

Suomalaiset syövät kinkkua tänä jouluna seitsemän miljoonaa kiloa eli saman verran kuin ennenkin.

Suomalainen luottaa kotimaiseen

Atria selvitti Foodwestin (siirryt toiseen palveluun)kanssa hiljattain suomalaisten mieltymyksiä joulukinkkuun. Kyselyn (siirryt toiseen palveluun) mukaan kotimaisuus on tärkein seikka kinkun valinnassa ja 83 prosenttia vastaajista halusi kinkkunsa suomalaisena.

Kinkun asema joulupöydän kunkkuna ei ole muuttumassa. Sekä Artian että HK Scanin selvityksissä yli 90 prosenttia suomalaisista asettuu joulupöytään, jossa on tarjolla kinkkua.

Ison kinkun suosio on vähenemässä ja pienten kasvussa, sillä taloudet pienenevät. Nyt myydään jopa alle kilon painoisia kinkkuja. Tarjolle on tuotu myös uunivalmiita kinkkuja ja valmiiksi paistettuja kinkkuja.

Hokunin tilamyymälässä Vehmaalla on havaittu myös toisenlaisia trendejä. Tiina Hokunin mukaan aiempaa useampi haluaa suolata kinkkunsa itse eli rakentaa jouluateriansa vanhan perinteen mukaan.

Kasvisten osuus kasvaa

Vaikka kinkku jatkaa pöydän kunkkuna, sen viereen on asettumassa uusia herkkuja. Perinteisten laatikoiden rinnalle on Atrian mukaan nousemassa muun muassa vuohenjuustolla höystetty punajuurilaatikko.

Joka kolmannes kyselyyn vastanneista kertoi lisänneensä kasvisruokien osuutta jouluaterialla. Rosolli kuuluu edelleen useimpien joulupöytään, mutta sen suosio on laskenut hieman. Savukalaa syödään joulupöydässä aiempaa yleisemmin.

Kyselyn mukaan jouluruokien suhteen ollaan myös aiempaa kokeilevampia.

Jouluruokien käyttötutkimus -tutkimuksen materiaali kerättiin vuodenvaihteessa 2017–2018. Valtakunnalliseen verkkokyselyyn osallistui 507 iältään 18–79-vuotiasta suomalaista.