Suomalaiset tekevät toisilleen arjessa jatkuvasti hyviä tekoja: "Siellähän se Maukka jo työntelee lumia pois!"

Puoli seitsemän yllätti jouluisin kiitoksin viisi hyväntekijää.

hyväntekeväisyys
Susanna Laine ja Mauri Aalto
Susanna Laine tapasi espoolaisen Mauri Aallon, joka on naapuriapu vailla vertaa.Totti Toivonen /Yle

Pyysimme marraskuussa yleisöä ilmiantamaan lähipiiristään hyväntekijöitä, joita he haluaisivat julkisesti kiittää. Vastauksia tuli kymmeniä.

Ystäväni on hyvin poikkeuksellinen henkilö tämän päivän maailmassa. Hän on aina valmis auttamaan, ei koskaan tee antamastaan ajasta tai teoistansa numeroa vaan iloitsee siitä että saa auttaa.

Kävi ilmi, että Suomi on täynnä naapureita, isiä, äitejä, anoppeja, veljiä ja siskoja, jotka helpottavat läheistensä elämää monin eri tavoin.

Isäni on oikein Head of Auttajatonttu. Milloin hän kuskaa tätejään kauppaan tai lääkäriin, nostaa ystävän veneen tai tukee sairastunutta. Hän kuskaa lapsia kouluun, harrastuksiin ja ystäville, syöttää iltapäivisin välipalat, teettää läksyt, kyselee kokeisiin ja hakee lasten ystävien synttärilahjat.

Apu ei aina rajoitu pelkästään tuttuihin. Moni kertoi ihmisistä, jotka ovat auttaneet maahanmuuttajia tai perustaneet keräyksiä esimerkiksi köyhille lapsiperheille.

Näitä arjen auttajia yhdisti pyyteettömyys. Tarinoissa korostui moneen kertaan, miten he eivät auta vastapalvelukset mielessään vaan silkasta auttamisen halusta. Moni haluaa pitää auttamisessaan mahdollisimman matalaa profiilia.

Hän on hallituksen sihteeri, esittelee toimintaa eri tilaisuuksissa, vetää senioriryhmiä, hoitaa jäsenrekisteriä, keittelee kahvit, tekee aina mitä pyydetään. Aina vaatimaton, turhankin kiltti kaikille. Usein tälläisiä henkilöitä pidetään liian itsestäänselvyytenä.

Oli siis korkea aika antaa tunnustus näille huikeille hyväntekijöille!

Puoli seitsemän juontajat Susanna Laine ja Mikko Kekäläinen kävivät tapaamassa viittä erilaista arjen apuria.

Vuoden 2018 Puoli seitsemän Auttajatontut ovat:

1. Janne Järvenpää, Espoo

Susanna Laine ja Janne Järvenpää
Susanna Laine yllätti Janne Järvenpään tämän vapaaehtoistyöpaikalla espoolaisessa Elä ja asu -keskuksessa.

Janne Järvenpää on teologian maisteri, joka käy monta kertaa viikossa Espoon Kauklahden elä ja asu -seniorikeskuksessa keskustelemassa asukkaiden kanssa. Järvenpää on neliraajahalvaantunut ja hänellä on cp-vamma, mutta se ei estä vapaaehtoistyön tekemistä.

Järvenpään ilmoitti mukaan hänen pikkusiskonsa Jenna Järvenpää, koska hän halusi nostaa esiin veljensä tekemää avustustyötä ja muistuttaa, että myös vammaiset ovat yhteiskunnalle tärkeitä ja hyödyllisiä.

– Tämä on päivän ja koko kuukauden pelastus! Tässähän ihan iso mies liikuttuu, kommentoi Janne Järvenpää valintaansa Auttajatontuksi.

Mies lähetti terveiset myös kaikille suomalaisille.

– Pitäkää lähimmäisistänne huolta niin paljon kuin pystytte ja tuottakaa hyvää mieltä kaikille omien voimavarojenne mukaan.

2. Liisa Nummela, Helsinki

Liisa Nummela ja Mikko Kekäläinen.
Liisa Nummela ja Mikko Kekäläinen.

Liisa Nummelan vapaaehtoistyö alkoi hänen miehensä kuoleman jälkeen 20 vuotta sitten. Hän on työskennellyt niin saattohoitokodissa kuin yksinäisten puhelinpalvelussakin.

Sen lisäksi Nummela ruokkii ja kahvittaa taloyhtiön remppamiehet, leipoo läheisilleen ja jaksaa aina kysyä kuulumiset lapsilta, lapsenlapsilta ja lapsenlapsenlapsilta. Nummelan ilmoitti auttajatontuksi hänen tyttärensä Vuokko Iivanainen.

Yllätys veti Nummelan lähes sanattomaksi, mutta pian hän jo kertoi uusimmista suunnitelmistaan.

– Juuri tänään ajattelin, että pitäisi perustaa yksinäisten yhdistys meidän kerhohuoneeseen. Meidän talossa on niin paljon yksinäisiä ihmisiä. Kokoonnuttaisiin siellä ja rupateltaisiin, tutustuttaisiin toisiimme.

3. Marja Huovila, Vihti

Mikko Kekäläinen, Susanna Laine ja Marja Huovila
Mikko Kekäläinen ja Susanna Laine yllättivät erityisopettaja Marja Huovilan kesken oppitunnin.Inkeri Alatalo /Yle

Marja Huovila työskentelee maahanmuuttajien opettajana ja auttaa heitä myös vapaa-ajallaan. Hän on avannut maahanmuuttajille kotinsa ovet ja perustanut yrityksen heitä työllistääkseen.

Huovilaa ehdottaneen tuttavan Sirpa Hietasen mukaan Huovila muistuttaa meitä siitä, että "jokainen voi tehdä jotain lähimmäisensä hyväksi, jakaa leipänsä toisten kanssa, luoda toivoa ja tehdä arjesta kirkkaamman kaikille".

– Minusta on tosi mukava tutustua erilaisiin ihmisiin ja kulttuureihin, kyllä tässä oppii itsekin todella paljon.

Huovila uskoo, että rasismin taustalla on usein pelko.

– Ei kannata pelätä erilaisia ihmisiä. Kun vaan uskaltaa tutustua, niin kaikki on tosi mukavia.

4. Mauri Aalto, Espoo

Mauri Aalto
Mauri Aalto on mitä parhain ja auttavaisin naapuri.Totti Toivonen /Yle

Mauri Aalto on naapuri, josta jokainen unelmoi. Aalto luo naapureidenkin lumet, puhaltaa syksyisin lehdet pois, kiipeää ullakolle korjaamaan sulakkeet – ja on vielä kaiken lisäksi mukava ja aina hyväntuulinen!

Aaltoa ehdotti Auttajatontuksi hänen pyyteettömistä palveluistaan nauttiva naapuri Laila Lehtinen. Lehtinen kirjoitti viestissään muun muassa näin: "Talvella ankaran lumimyrskyn jälkeen kuulemme tutun traktorin äänen. Siellähän se Maukka jo työntelee lumia pois!"

Mauri Aalto oli tunnustuksesta yllättynyt vaikka arvasikin heti, että naapurit olivat olleet asialla. Aalto korosti, että myös hän itse on saantu paljon apua, joten hyvä todellakin kiertää naapurustossa.

– Auttamisen ilo tulee siitä, että saa nähdä etenkin vanhempien ihmisten asuvan kotonaan kun heitä auttaa.

5. Jonna Katainen, Lohja

Jonna Katainen
Jonna Katainen tekee monenlaista avustustyötä vähävaraisten eteen kotikaupungissaan Lohjalla.Totti Toivonen /Yle

Jonna Kataista ehdotti Auttajatontuksi kolme ihmistä, jotka olivat kaikki vaikuttuneita hänen työstään vähävaraisten perheiden hyväksi. Katainen on perustanut Facebookiin Ruoka-apua Lohjalla -ryhmän, jonka kautta monet perheet ovat saaneet ruokaa.

Hän hankkii myös joulukummeja vähävaraisille lapsille ja on perustanut kaupungin ensimmäisen hävikkiruokapisteen.

Kaiken tämän Katainen tekee oman lapsensa omaishoitajuuden ohella. Hän halusikin kiittää kaikkia, jotka ovat avustustyössä mukana.

– Tämä on suuri kunnia, mutta niin kuin me ryhmän toiminnassa mukana olevat aina sanomme, ilo on myös meidän puolellamme. Tämä tuo iloa niin auttajille kuin autettaville.

Etenkin joulun alla ihmisten auttamishalu on usein huipussaan.

– Mutta pieni osa minusta toivoo, että joulun aikana syntynyt auttamisen tunne säilyisi myös tammikuussa.

Lue myös Mikko Kekäläisen blogi aiheesta.

Katso kaikki Auttajatonttujen yllätykset videolta:

Janne Järvenpää
Liisa Nummela ja Mikko Kekäläinen
Mauri
Jonna Katainen