1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Yksi Ruotsin etsityimmistä rikollista kiinni Orimattilassa, kamppailu kansanedustajan paikasta maksaa maltaita, 7 ratkaisua muoviongelmaan

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Poliisien FAST-yksiköiden julkaisemia listoja henkilöistä joita epäillään törkeistä rikoksista tai heidät on jo tuomittu niistä. Keskusrikospoliisi etsii yhdessä Ruotsin ja Tanskan poliisiviranomaisten kanssa etsintäkuulutettuja henkilöitä, jotka saattavat oleskella jossakin Pohjoismaassa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Yksi Ruotsin etsityimmistä rikollisista on otettu kiinni Orimattilassa Päijät-Hämeessä. 37-vuotias Jani Kellokumpu otettiin kiinni hurjan takaa-ajon jälkeen lauantaina illalla. Mies oli myös Suomen etsityimpien henkilöiden listalla. Hänet etsintäkuulutettiin ruotsalaisen viranomaisen laatiman eurooppalaisen pidätysmääräyksen perusteella. Mies oli karkuteillä kaksi vuotta.

Kilpajuoksu Arkadianmäelle maksaa monille eduskuntavaaliehdokkaille kymmeniä tuhansia euroja

Kansanedustajaehdokkaalta vaaditaan paitsi poliittista osaamista, myös yllättävän paljon rahaa. Arkadianmäelle noustiin viime vaaleissa keskimäärin lähes 40 000 euron kampanjalla. Neljä poliitikkoa avasi Ylelle kampanjabudjettinsa ja ajatuksensa rahan merkityksestä vaaleissa.

Vuoden 2015 eduskuntavaalien mainoksia. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Ahdistaako muovi? Kokosimme seitsemän ratkaisua maailman muoviongelmaan

Kolme neljästä suomalaisesta sanoo uudessa kyselyssä olevansa huolissaan tai erittäin huolissaan muovin määrästä maailmassa. Ratkaisuja etsitään kierrättämisestä, siivoamisesta, uusista materiaaleista, teknologiasta ja pakkaussuunnittelusta. Mitkä niistä toimivat ja mitkä eivät?

Työntekijä pakkaa kertakäyttöisiä noutoruoka-astioita Intian Chennain tehtaalla. Kuva: Nimalan Arooran / Orb Media

Puolan ilmastokokouksessa ratkaisun hetket

Katowicen ilmastokokouksessa ei päästy ratkaisuun määräaikaan, puoleenyöhön mennessä. Neuvottelijoille annettiin yöllä parin tunnin lepotauko, mutta kokousta jatkettiin jo aamuviideltä. Varsinaisen huippukokouksen on määrä jatkua kello kymmenen Suomen aikaa. Kokouksessa on määrä sopia, miten Pariisin ilmastosopimus pannaan käytännössä toimeen ja miten sitä valvotaan.

Nainen poseeraa COP24-kyltin edessä. Kuva: Janek Skarzynski / AFP

Australia tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi

Australia on päättänyt tunnustaa Länsi-Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Pääministeri Scott Morrisonin mukaan maan hallitus tunnustaa Länsi-Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, mutta ei aio siirtää sinne lähetystöään ennen rauhansopimusta. Ensimmäisenä vastaavan tunnustuksen on tehnyt Yhdysvallat, joka on jo avannut oman lähetystönsä.

Israelilainen sotilas tarkkailee Jerusalemin vanhaakaupunkia ja Itkumuuria kattotasanteelta. Kuva: Abir Sultan / EPA

Poutaa ja pakkasta koko maahan

Poutainen sää jatkuu koko maassa, kertoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi. Maan etelä- ja keskiosissa on enimmäkseen pilvistä. Lämpötila on enimmäkseen kahdeksan pakkasastetta. Maan pohjoisosassa pilvisyys vaihtelee ja lämpötila voi laskea alhaisimmillaan pariinkymmeneen pakkasasteeseen.

Kuva: Yle

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.