1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

Eduskunnan jättävä konkari Pertti Salolainen brexit-sekoilusta: Osoittaa, että kansanäänestyksiä ei kannata lähtökohtaisesti järjestää

Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.) syytti Ykkösaamussa David Cameronia brexit-kaaoksesta.

Ykkösaamu
Ykkösaamu

Pitkäaikainen kansanedustaja, ministeri ja diplomaatti Pertti Salolainen (kok.) pitää Britannian EU-eron etenemistä kaaosmaisena. Ylen Ykkösaamussa lauantaina vieraillut Salolainen sanoi, että brexitissä on vielä monta kysymystä avoinna.

– Kaiken kaikkiaan tämä on aikamoinen kaaos. Tänä päivänä kukaan ei tiedä, miten tämä ratkaistaan. Uudet vaalit, uusi kansanäänestys, parlamentin äänestys lähiaikoina, mutta mistä he äänestävät, ihmetteli ensi keväänä eduskunnan jättävä Salolainen.

Alkuviikosta Britannian pääministeri Theresa May perui parlamentin äänestyksen neuvottelemastaan EU-erosopimuksesta. Tämän jälkeen hän joutui tukeutumaan EU-huippukokouksessa muiden EU-johtajien apuun.

May sai Brysselistä niukat vakuudet jumittuneen erosopimuksen tueksi. Salolaisen arvion mukaan May joutui lähtemään Brysselistä kuitenkin tyhjin käsin.

– Siellä luvattiin jonkinlainen julistuspaperi, jossa ei oikeastaan mitään muuta kuin toistettu se, mitä on jo tähän asti sovittu. Julistuksessa tosin vakuutetaan, että "kovaa rajaa" ei tule Irlannin ja Pohjois-Irlannin väliin, mutta minä henkilökohtaisesti en voi ymmärtää, että miten se on mahdollista, jos Britannia tekee tämän jälkeen omia uusia kauppasopimuksia.

"Kovan rajan" poistumisella tarkoitetaan sitä, että Pohjois-Irlanti säilyisi brexitin jälkeen muun muassa tulliunionissa ja suurelta osin yhteismarkkinoissa.

"Maa on täysin sekaisin"

Ohjelmassa vieraili myös europarlamentaarikko, entinen kansanedustaja ja pääministeri Anneli Jäätteenmäki (kesk.). Hän sanoi, että Britannian ongelmana eivät ole "EU-neuvottelijat ja May, vaan Britannia itse".

– Parlamentissa ei löydy tällä hetkellä minkäänlaista enemmistöä brexitille, EU:ssa pysymiselle eikä edes kovalle eli sopimuksettomalle brexitille, Jäätteenmäki arvioi.

Hänen mukaansa britit ehdottavat EU:lle ristiriitaisia vaatimuksia: he haluaisivat kaikki edut EU:lta, mutta eivät halua maksaa niistä mitään.

Jätteenmäki sanoo, että britit haluaisivat myös käydä kauppaa, mutta haluavat samalla lopettaa vapaan liikkuvuuden.

Hän arvioi, että syynä Britannian hankalaan tilanteeseen on etenkin entinen pääministeri, konservatiivipuolueen David Cameron.

– Cameron oli se, joka avasi Pandoran lippaan ja järjesti EU-jäsenyydestä kansanäänestyksen ilman, että oli mitään selvyyttä siitä, että mitä hän tai hänen konservatiivipuolueensa haluaa.

Salolaisen mukaan Cameronin järjestämä kansanäänestys oli "järkyttävä virhe", josta Britannia maksaa nyt laskua.

– Maa on täysin sekaisin. Hän [Cameron] yritti tällä tempulla torjua oikeistolaiset, jotka vaativat EU-eroa. Meni ihan päinvastoin.

"Tunnen suurta surua tästä tilanteesta"

Jäätteenmäen mukaan Cameronin toimintatavassa oli opetuksena se, että minkään puolueen ei pitäisi asettaa omaa etuaan kansallisen edun edelle.

– Toinen seikka on vielä se, että kansanäänestyksiä ei kannata lähtökohtaisesti järjestää, lisäsi Salolainen.

Salolaisen mukaan Britannian tilanne antaa ainakin hyvän esimerkin muille maille siitä, että EU-eroihin ei lähdetä kevein perustein.

– Tunnen suurta surua tästä tilanteesta. Tämä on järkyttävä tilanne, Salolainen päivitteli.

Salolaisen mukaan uudet vaalit saattaisivat selkiyttää tilannetta, mutta on epäselvää, mitä oppositiossa olevan työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn tekisi.

– Ei hänelläkään ole lääkkeitä. Hän on pelannut hyvin kaksinaamaista peliä tässä välissä, Salolainen arvosteli.