Keminmaan verotulot ja valtionosuudet kasvavat – korjausvelka on iso haaste

Keminmaan talous on tasapainossa vaikka ensi vuoden budjetti on alijäämäinen.

kuntatalous
Keminmaan kunnantalo.
Keminmaan kunnantalon kohtalo on vielä ratkaisematta. Selvitykset jatkuvat ensi vuonna.Riikka Rautiainen/ Yle

Keminmaan ensi vuoden budjetti on noin 250 000 euroa miinuksella. Kunnan talous on kuitenkin tasapainossa. Taseessa on noin kolme miljoonaa euroa aikaisemmilta vuosilta kertynyttä ylijäämää ja suunnitelmavuosina 2020 ja 2021 kunta laskee tekevänsä pientä ylijäämää.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Tommi Lepojärvi (kesk.) on kuitenkin varovainen luonnehtiessaan kunnan taloutta. Hän korostaa valtion toimenpiteiden vaikutusta.

– Käyttötalouden osalta tilanne on ihan kohtuullinen. Talousarvion mukaan meidän valtionosuudet ja verotulot ovat ensi vuonna 2,5 miljoonaa euroa tätä vuotta suuremmat, hän sanoo.

Lepojärven mukaan tulojen kasvu johtuu yleisestä taloustilanteen parantumisesta ja valtionosuuksia määrittävien kriteereiden muutoksista.

Keminmaan veroprosenttina säilyy nykyinen 21,25.

Korjausvelkaan lisäpanostus

Keminmaan kunnan iso haaste on kiinteistömassan korjausvelka. Kunnanvaltuusto päättikin talousarviota käsitellessään lisätä 350 000 euroa kuntotutkimuksiin.

– Tutkittavat kiinteistöt ovat keskuskoulun lukio, kirjaston nuorisotila ja nykyinen kunnantalo, Lepojärvi kertoo.

Valtuusto lisäsi investointeihin myös Pölhön ja Lassilan liikuntapaikat sekä Kallin kehittämisen.

Kaikkiaan kunnan nettoinvestoinnit ovat noin 1,5 miljoonaa euroa.

Lisäpanostuksia vanhusten ja lapsiperheiden palveluihin

Keminmaan valtuusto päätti talousarviokokouksessaan myös lisätä tehostetun palveluasumisen ostoa 100 000 eurolla ja palkata kaksi työntekijää vanhusten ja lapsiperheiden kotihoitoon.

– Toivottavasti tämä näkyy näitä palveluja käyttävien kuntalaisten arjessa selkeästi positiivisena muutoksena, Lepojärvi sanoo.