Hyppää sisältöön

Ranskassa mielenosoittajat jälleen liikkeellä – lähes 100 otettu kiinni

Presidentti Emmanuel Macronia vastustavat "keltaliivit" ovat jo viidettä viikonloppua osoittamassa mieltään hallituksen talouspolitiikkaa vastaan.

Mielenosoittajat kokoontuivat Pariisissa lauantaina. Kuva: Christophe Archambault / AFP

"Keltaliiviliikkeen" mielenosoitukset Ranskassa jatkuvat viidettä viikonloppua.

Verrattuna aiempiin viikonloppuihin, ainakin Pariisin kaduilla on nyt rauhallisempaa. Kaupungissa on alle 3 000 mielenosoittajaa. Pääkadulla Champs-Elyseellä suuret tavaratalotkin ovat avoinna. Keskipäivän aikoihin koko maassa oli liikkellä 33 500 mielenosoittajaa, arvioi Ranskan sisäministeriö.

Sisäministeriö on määrännyt lähes 70 000 poliisia eri puolille maata ylläpitämään järjestystä. Ranskan hallitus, useat oppositiopoliitikot ja osa ammattiliitoista on vedonnut mielenosoittajiin, jotta nämä pysyisivät rauhallisina.

Pariisin poliisi on ottanut kiinni iltapäivään mennessä lähes 100 ihmistä. Viranomaiset eivät ole antaneet tarkempia tietoja, miksi kiinniotot on tehty. Yli 60 ihmistä on pidätetty kuulusteluja varten.

Edellisinä viikonloppuina etenkin Pariisissa on ollut hyvin väkivaltaisia mellakoita, joissa on tuhottu liikkeitä ja poltettu omaisuutta. Neljä ihmistä on kuollut mellakoissa.

Perjantai-iltana autoilija kuoli Ranskan ja Belgian rajalla törmättyään kuorma-autoon, joka oli hidastanut nopeuttaan "keltaliivien" tiesulun vuoksi.

Kuluneella viikolla Strasbourgin kaupungissa tapahtui joulumarkkinoilla terroriteko, jossa on tekijän lisäksi kuollut jo neljä ihmistä. Tämä saattaa osaltaan vaikuttaa keltaliivien mielenosoituksiin.

Ulkoministeriö neuvoi torstaina julkaistussa matkustustiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) Ranskaan matkustavia noudattamaan erityistä varovaisuutta.

Lue myös:

.
.