1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Operaatio lumihiutale

50. kertaa startannut Operaatio Lumihiutale kaipaa mukaan lisää nuoria

Pohjois-Suomen yhteislähtö tempaukseen käynnistyi tänä vuonna Kemin torilta.

Operaatio lumihiutale
Operaatio Lumihiutaleen Pohjois-Suomen yhteislähtö Kemistä.
Operaatio Lumihiutaleen Pohjois-Suomen yhteislähtö Kemistä.Antti Ullakko

Autoliiton perinteinen tiepalvelutempaus Operaatio Lumihiutaleen yhteislähtö starttasi tänään Kemistä ja Helsingistä. Päivystystä on järjestetty vuodesta 1969. Jo 50. kertaa käynnistyvän tempauksen suojelijana on tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Vapaaehtoiset tiepalvelupäivystäjät ovat operaation aikana lähtövalmiudessa auttamaan tien päälle pulaan joutuneita. Tehostettu päivystys jatkuu 1. tammikuuta saakka.

Tyypillisiä avustustehtäviä joulunaikaan ovat ovien avaukset avainten jäätyä sisälle autoon, renkaan vaihdot ja polttoaineen viennit.

– Kyllä ne on iloisia juttuja, kun saa autoilijan jatkamaan matkaa ja pelastettua -30 asteen pakkasesta, ne lämmittää mieltä, neljättä vuosikymmentä vapaaehtoistyötä tekevä Tapio Ruokamo kertoo.

Pohjois-Suomessa toimintaa pyörittää pääosin pitkään mukana olleet vapaaehtoiset. Viime vuosina mukaan on onneksi tullut myös nuoria.

Ukkoutuminen vielä uhkaa, että hyvä olisi saada vielä lisää nuoria mukaan. Meidän alueella on onneksi tullut muutamia nuoria mukaan, että saadaan tätä perinnettä jatkettua, Kempeleestä saapunut Marko Laine toteaa.

Autoliitto muistuttaa autoilijoita siitä, että etenkin pidemmälle matkalle lähtiessä auto olisi huollettu, nesteet tarkistettu, polttoainetta riittävästi tankissa ja kaiken varalta mukaan olisi syytä pakata ylimääräistä vaatetusta sekä termospulloon lämmintä juotavaa.

– Apua odottaessa ensimmäinen seuraan pyrkivä on kylmyys, Laine muistuttaa.

Jos kuitenkin ongelmia tien päällä tulee, Autoliiton Operaatio Lumihiutaleen palvelukeskukseen saa yhteyden numerosta 0200 8080 ( 1,95€/min + mpm tai pvm, jonotus on maksuton).

Autoliiton väki poseeraa kameralle Operaatio Lumihiutaleen startissa Kemissä.
Autoliiton väki toivottaa rauhallista joulun odotusta ja turvallisia kilometrejä.Antti Ullakko
Lue seuraavaksi