Herätys: Ilmastokokouksessa viimein sopu, työttömät moittivat aktiivimallia, kenialaisnaisen ruokablogista tuli hitti

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Mielenosoittajia Puolan Katowicessa.
Ilmastokokous kerää Katowiceen myös monia mielenosoittajia.Janek Skarzynski / AFP

Katowicen ilmastoneuvottelut Puolassa ovat päättyneet sopuun Pariisin vuoden 2015 ilmastosopimuksen säännöistä. Niitä on tarkoitus soveltaa vuodesta 2020 alkaen. Yliajalle venyneessä kokouksessa sovittiin muun muassa siitä, miten sopimus pannaan käytännössä toimeen ja kuinka päästövähennyksistä raportoidaan. Sääntökirjan toimilla pyritään rajoittamaan maapallon ilmaston lämpeneminen reilusti alle kahden asteen.

Lähes 6 000 työtöntä arvioi aktiivimallia

Työttömien aktiivimalli saa tylyn tuomion Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n kyselyssä. Kyselyn mukaan erityisesti Pohjois-Suomessa, pienemmissä taajamissa ja maaseudulla aktiivisuusehtojen täyttäminen on vaikeaa. Suurelle osalle aktiivimalli onkin vain työttömyysturvan leikkuri. Kyselyyn vastasi lähes 6 000 Teollisuusliiton ja SAK:nmuiden alojen työttömyyskassojen jäsentä.

Aktiivimallin vastainen mielenosoitus Helsingin senaatintorilla.
SAK järjesti poliittisen mielenilmauksen 2. helmikuuta Senaatintorilla, Helsingissä.Kimmo Hiltunen / Yle

Jatkuva onnellisuuden ja täydellisyyden tavoittelu ihmetyttää näyttelijä Hannu-Pekka Björkmania

Kulttuurivieras näyttelijä Hannu-Pekka Björkmanin mielestä elämässä on niin paljon muutakin kuin onneen pyrkiminen. Hänen mielestään epäonnistumiset ja tavoittamattomat unelmat ovat yhtä tärkeitä elämän rakennuspalikoita kuin saavutuksetkin.

Hannu-Pekka Björkman
Hannu-Pekka BjörkmanHenrietta Hassinen / Yle

Kenialainen ruokabloggaaja kyllästyi rasvaiseen, länsimaalaista matkivaan ruokaan ja perusti oman ruokablogin

Kaluhi Adagala kyllästyi kenialaisten suosikkiruokaan, uppopaistettuun kanaan. Aina, kun hän yritti kokeilla uusia reseptejä, niihin olisi tarvinnut länsimaalaisia aineksia, esimerkiksi lohta. Adagala halusi mieluummin käyttää paikallisia aineksia ja perusti Instagramiin oman ruokablogin, jolla on kymmeniä tuhansia seuraajia. Vain pari vuotta myöhemmin Adagala voitti jo Kenian parhaan ruokablogin palkinnon.

Kaluhi rummuttamassa.
Hassuttelu kuuluu pakettiin, Adagala sanoo. Ilman sitä kukaan ei jaksaisi katsoa häntä somessa. Maasai-markkinoilla hän ryhtyi rummuttamaan.Liselott Lindström / Yle

Eva Wahlströmille ammattilaisuran ensimmäinen tappio

Suomalaisnyrkkeilijä hävisi ammattinyrkkeilyn MM-titteliottelussa irlantilaiselle Katie Taylorille tuomariäänin 100–90. New Yorkissa Madison Square Gardenissa käyty ottelu kesti täydet 10 erää. Suomalaisnyrkkeilijöistä Gunnar Bärlund on otellut viimeksi Madison Square Gardenissa 80 vuotta sitten.

Katie Taylor ja  Eva Wahlström ottelevat New Yorkissa.
Katie Taylor ja Eva Wahlström ottelivat New Yorkissa lauantaina.Al Bello / AFP

Lapissa kireää pakkasta

Sää on pääosin poutainen. Paikoin voi tulla hyvin vähäistä lumisadetta tai jäätävää tihkua. Lämpötila on päivällä noin kymmenessä pakkasasteessa, Lapissa selkeillä alueilla on paikoin 15–25 asteen pakkaslukemia.

Sunnuntain sääkartta.
Yle

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.