YK:n ilmastoneuvottelut jumittavat – ympäristöministeri Tiilikainen: Suomi olisi valmis hyväksymään sopimuksen

Avoimeksi jäävät ilmastoasiat saattavat työllistää Suomea ensi vuonna, sillä maa toimii on EU:n puheenjohtajana heinäkuusta lähtien.

ilmastonmuutos
#COP24-logo ilmastokokouksen pitopaikassa Puolan Katowicessa.
Lukasz Kalinowski / AOP

YK:n ilmastoneuvottelut Puolan Katowicessa ovat jumiutuneet paikoilleen lauantaina. Kaksiviikkoisten neuvotteluiden piti päättyä jo perjantaina.

Muutama tunti sitten alkavaksi arvioitu yleisistunto ei ole vieläkään alkanut. Suurimpana ongelmana pidetään Brasilian kantaa kaksoislaskennan estämiseen. Brasilian koetaan suhtautuvan kysymykseen liian kevyesti, ja varsinkin EU on ollut asiassa tiukka.

Kaksoislaskenta tarkoittaa, että kun jokin maa tekee toisen valtion alueella ilmastotoimia, on vaara, että molemmat maat haluavat kirjata päästövähennykset omaksi hyväkseen.

Neuvotteluissa on ihmetelty, miksi Puola ei siirrä hankalaa kysymystä ensi vuoden kokoukseen.

Sopimus ei ole täydellinen

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen johtaa Suomen valtuuskuntaa Katowicessa.

Ministerin mukaan Suomi olisi valmis hyväksymään sopimuksen, vaikka ei pidäkään sitä täydellisenä. Neuvotteluiden kulkuun Suomi on ollut tyytyväinen.

Katowicessa yritetään sopia siitä, miten Pariisin ilmastosopimus toteutetaan käytännössä, ja kuinka päästövähennyksistä rapotoidaan.

Katowicessa avoimeksi jäävät ilmastoasiat saattavat työllistää Suomea ensi vuonna. Tuolloin Suomi on EU-puheenjohtajamaa maa puoli vuotta heinäkuusta lähtien.

Lue myös:

Yle seurasi Puolan ilmastokokouksen avajaisia: Presidentti Niinistön mukaan myös Suomen nopeutettava ilmastotoimiaan

Kaivosmiehen terveiset kilometrin syvyydestä YK:n ilmastokokoukselle: "Ilman hiiltä ei ole tulevaisuutta"

Suomen ilmastoneuvottelija Outi Honkatukia kertoo nyt, mitä Puolasta on odotettavissa ja mitä neuvotteluhuoneissa tapahtuu oikeasti: "Valtaosa ei tunne asioita, joista neuvotellaan"