1. yle.fi
  2. Uutiset

Ukrainaan perustettiin itsenäinen ortodoksinen kirkko – Konstantinopolin ekumeeninen patriarkaatti myönsi itsenäisen aseman jo lokakuussa

Seuraavaksi ukrainalaiset valitsevat ortodoksikirkolleen johtajan.

ortodoksisuus
Ukrainan presidentti Petro Poroshenko.
Ukrainan presidentti Petro Poroshenko.Adam Roe / AOP

Ukrainan presidentti Petro Porosenko kertoi lauantaina, että maan ortodoksisten kirkkojen edustajat ovat päättäneet perustaa Ukrainaan itsenäisen ortodoksisen kirkon. Ukrainalaismedian mukaan ortodoksiselle kirkolle valitaan myös johtaja.

– Se tapahtui. Tämä päivä tulee jäämään historiaan pyhänä päivänä, jolloin Ukrainan ortodoksinen kirkko perusti autokefalian. Päivänä, jolloin viimein saimme itsenäisyyden Venäjästä, Poroshenko sanoi.

Useat tuhannet ukrainalaiset kokoontuivat katedraalin ulkopuolelle odottamaan synodin päätöstä.

– Ihmiset ovat odottaneet tätä. Ukrainan kirkon pitäisi lopulta olla itsenäinen Moskovasta, 65-vuotias Mykhaylo Khalepyk kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Moskovan kirkon tiedottaja Vladimir Legoida kertoi venäläiselle valtion televisiolle, että Kiovan synodilla ei ollut mitään kanonisia seurauksia.

Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU varoitti tällä viikolla, että Venäjä suunnitteli provokaatioita maassa, kun papit kokoontuvat.

Konstantinopolista vihreää valoa jo lokakuussa

Konstantinopolin ekumeeninen patriarkaatti myönsi Ukrainan ortodoksiselle kirkolle autokefalian eli itsenäisen kirkon aseman jo lokakuussa.

Ukrainan ja Venäjän suhteet ovat olleet törmäyskurssiilla koko loppuvuoden. Nyt pelätään, että Ukrainan ortodoksisen kirkon itsenäinen asema kärjistää entisestään tulehtuneita kahdenvälisiä suhteita Venäjän kanssa.

Ukrainan ortodoksit ovat olleet Moskovan patriarkaatin alaisia yli 300 vuoden ajan.

Lue myös:

Venäjän ortodoksinen kirkko katkaisee yhteydet Konstantinopolin patriarkkaan – Venäjä ei sulata Ukrainan ortodoksisen kirkon itsenäistä asemaa

AP: Venäläishakkerien kohteena myös ortodoksikirkon johtajia – Taustalla Ukrainan ja Venäjän kirkkojen kiista

Lähteet: AFP, STT

Lue seuraavaksi