1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. julkinen hallinto

WP: Valkoisessa talossa valmistaudutaan jo siihen, että hallinnon rahahanat menevät osittain kiinni

Kiista Meksikon rajamuurin rahoituksesta voi johtaa sulkuun, joka alkaisi joulun alla.

julkinen hallinto
Valkoinen talo.
Valkoinen taloZach Gibson / Epa

Yhdysvalloissa Valkoisessa talossa ja useissa liittovaltion virastoissa valmistaudutaan jo siihen, että riita Meksikon muurin rahoituksesta voi johtaa hallinnon osittaiseen sulkemiseen.

Asiasta uutisoivan The Washington Postin mukaan (siirryt toiseen palveluun)on epätodennäköistä, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja kongressin demokraatit pääsevät sopuun Meksikon muurista ennen kuin osa hallinnon budjetista erääntyy.

Republikaanit yrittävät löytää parhaillaan lyhytaikaista ratkaisua, joka estäisi sulun.

Jos hallinnon rahoista ei päästä sopuun, sulku alkaa joulukuun 22. päivä.

Osa lainsäätäjistä on kuitenkin antanut ymmärtää, että he eivät välttämättä tue lyhytaikaista ratkaisua. Osittainen sulkeminen vaikuttaisi virastoihin, jotka ovat esimerkiksi vastuussa lakien toimeenpanosta, kotimaan turvallisuudesta ja asumisesta.

Washington Postin mukaan useat budjettiasiantuntijat uskovat, että osittainen hallinnon sulkeminen kestäisi päiviä tai jopa viikkoja.

Noin 75 prosentin osuus liittovaltion toiminnasta on rahoitettu syyskuuhun asti. Muun muassa puolustusministeriö Pentagonin sekä veteraaniasioista, terveysasioista ja henkilöstöhallinnosta vastaavan ministeriön toiminnan rahoituksesta on jo päätetty.

Monet virastot ja virkamiehet valmistautuvatkin nyt siihen, että jopa neljännes hallinnosta jää ilman rahoitusta. Niiden palveluksessa on noin yksi kolmasosa liittovaltion työntekijöistä.

Virastot itse antavat hyvin niukasti tietoa siitä, mitä ne tekevät, jos rahoitus loppuu. Moni on vain hämillään siitä, mitä oikeastaan tapahtuu hallinnon osittaisen sulkemisen aikana.

Viime tammikuussa lyhyen hallinnon sulun aikana esimerkiksi Vapauden patsas suljettiin vierailijoilta, mutta esimerkiksi luonnonpuistot pidettiin auki minimimiehityksellä.

The Washington Postin mukaan luonnonpuistoista vahvistetaan, että ne pitävät ovensa auki, Vapaudenpatsaan osalta asiaa kieltäydyttiin kommentoimasta.

Vaihtoehdot muureista esiteltiin Trumpille – mielenosoittajat vastassa

Lähteet: STT

Lue seuraavaksi