Monien rap-artistien esiintymisiä estetty Venäjällä – Putin: Kremlin otettava rap haltuun, koska se rapauttaa yhteiskuntaa

Venäjän presidentti ei kuitenkaan halua kieltää rap-musiikkia.

rap
Venäläinen rap-artisti Husky odottaa poliisien kanssa pääsyä oikeussaliin.
Venäläinen rap-artisti Husky odotti oikeuden kuulemista Krasnodarin oikeustalolla 22. marraskuuta.Violetta Sturit / AOP

Venäjän viranomaiset ovat kieltäneet parin viime kuun aikana useita rap-konsertteja ja pidättäneet rap-artisteja.

Venäjän kulttuuri- ja taideneuvosto käsitteli rap-ongelmaa kuluvalla viikolla. Pietarissa pidettyyn kokoukseen osallistui myös presidentti Vladimir Putin.

Neuvoston jäseniin kuuluva musiikkituottaja Igor Matvijenko oli laatinut ohjeluonnoksen kaitsemaan rap-musiikkia. Ohjeissa muun muassa rajoitettaisiin kiroilua ja muuta huonoa kieltä.

Televisioidussa kokouksessa presidentti Putin totesi, että "rap perustuu kolmeen asiaan; seksiin, huumeisiin ja kapinaan".

Vakavin näistä ovat huumet, joiden käyttö johtaa kansakunnan rapautumiseen, Putin pohti.

Rap-musiikkia ei Putinin mielestä voida kieltää, koska se vain kasvattaisi artistien suosiota. Sen sijaan Putin ehdotti, että "alamme johtaa ja ohjata sitä".

Kieltoja ja tuomioita

Rap-artistit ovat olleet Venäjällä vaikeuksissa viime aikoina.

Marraskuun 21. päivä Krasnodarin viranomaiset kielsivät Huskyn esiintymisen, koska se sisälsi viranomaisten mielestä "ekstremistejä elementtejä".

Husky on monissa kappaleissaan kertonut köyhyydestä, korruptiosta ja poliisiväkivallasta. Hänen videoitaan on katsottu esimerkiksi Youtubessa yli kuusi miljoonaa kertaa.

Kun tieto konsertin kieltämisestä tuli Husky kiipesi auton katolle ja huusi sieltä sadoille paikalla olleille faneilleen; "Aion laulaa musiikkiani, kaikkein rehellistä musiikkia!"

Hän alkoi esittää kappaleitaan auton katolla, jolloin poliisi pidätti hänet huliganismista syytettynä. Husky sai 12 päivän vankeustuomion, joskin hän pääsi ulos nopeammin, kertoo The Guardian -lehti.

Räppäri Gone.Fludd kertoo joutuneensa perumaan kaksi konserttiaan sen jälkeen, kun "kaikki mahdolliset poliisiviranomaiset olivat alkaneet painostaa häntä".

Suosittu hip hop -artisti Allj perui Jakutskin konserttinsa saatuaan väkivaltaisia uhkauksia.

Viranomaisten hampaisiin ovat joutuneet myös muiden muassa punkbändi Friendzona ja pop-tähti Monetochka.

Laulaja Monetocha esiintyi Krasnojarskissa
Laulaja Monetocha esiintyi Krasnojarskissa lokakuussa.Kirill Kukhmar / AOP

Maan rappio suurempi aihe kuin politiikka

Venäjän rap-artisteista selvä enemmistö on ollut vahvasti Putinin politiikan kannalla, kertoo The Moscow Times -lehti (siirryt toiseen palveluun) laajassa artikkelissaan.

Esimerkiksi Husky, eli oikealta nimeltään Dmitri Kuznetsov, on esiintynyt Venäjän tukeman ns. Donetskin kansantasavallan alueella ja tehnyt laulun siellä kaatuneelle sotilaskomentajalle.

Ongelmaksi on muodostunut erityisesti räppärien antama karu kuva Venäjän todellisuudesta. Huskyn uusin video Judas on kielletty Venäjän Youtubessa, koska siinä näytetään hänen ostavan ja käyttävän huumeita.

Myös monet muut artistit kuvaavat elämää Venäjän lohduttoman köyhillä syrjäseuduilla, mistä ovat lähtöisin. Monilla on rap-kuuluisuudesta huolimatta vaikeuksia päästä eroon pikkukylien elämäntavasta.

Putin yrittää olla räppäreidenkin johtaja

Venäjällä ymmärretään hyvin nuorisokulttuurin merkitys maan tulevaisuudelle. Jo vuonna 2009 presidentti Putin osallistui Muz TV:n palkintogaalaan, jossa hän antoi palkinnon Taistelu kunniasta -kulttuurikilpailun voittajalle.

Kilpailussa palkittiin mm. rap-, graffiti- ja break dance -taiteilijoita, joiden keskellä Putin ei näyttänyt olevan aivan kotonaan.

Putin totesi kilpailijoille, että hän arvostaa näitäkin taidemuotoja – vaikka ne eivät alkuperältään olekaan venäläisiä – sillä ne ansaitsevat valtion tunnustuksen. Putin lisäsi tähän, että arvostuksen edellytyksenä on kaksi tekijää: esiintyjien taitavuus ja esityksen sisältö, jonka tulee olla rakentava.

Rap onkin kehittynyt Venäjällä. Viime vuonna 38 miljoonaa venäläistä seurasi erittäin korkeatasoista rap-taistelua, jossa "rapin Vladimir Putiniksi" itsensä nimennyt Vjatšeslav Mašnov, eli Gnoiny voitti oppositiota tukevan, Oxfordissa koulutuksensa saaneen Miron Fjodorovin, eli Oxxxymironin.

Kuulijat olivat haltioissaan, kun taistelijat verbaalisessa miekkailussaan käyttivät aseinaan sitaatteja klassikkokirjailijoiden, kuten Aldous Huxleyn ja Boris Pasternakin teoksista.

Poliittisessa mielessä Kreml on voinut viime aikoihin saakka olla melko levollinen myös rap-artistien suhteen. Viime kuukausien tapahtumat, konserttien perumiset ja pidätykset, saattavat kuitenkin muuttaa tilannetta.

Venäjällä on monia hallinnolle kriittisiä artisteja. Esimerkiksi Ivan Drjomin, eli Face, on alkanut tänä vuonna julkaista kriittistä musiikkia.

– Syntymästäni lähtien tässä maassa ei ole ollut vapautta. Täällä ostetut juristit pilaavat ihmisten elämän. Futiskisat olivat vain syy kääriä rahaa, mutta kukaan piittaa *** harmaista asuntoloista, Face räppää.

Face on joutunut perumaan lokakuussa alkamaan suunnitellun kiertueensa. Kriittisiä videoita tehnyt IC3PEAK-ryhmä on perunut esiintymisensä monissa kaupungeissa, kertoo The Moscow Times.

Katso lisää:

Husky: Judas (siirryt toiseen palveluun) (kielletty alle 18-vuotiailta)

Lähteet: AP