Ilmastokokouksen tulos on asiantuntijan mukaan laimea kompromissi: Nyt on veret seisauttava kiire, eikä tiukennuksista päästy sopuun

Johtaja Mari Pantsar Sitrasta on pettynyt siihen, että ilmastokokouksessa ei päästy sopuun vahvemmista toimista maiden päästösitoumusten tiukentamiseksi.

ilmastokokoukset
kuvassa Sitran johtaja Mari Pantsar
Mari PantsarJari Kovalainen / Yle

Johtaja Mari Pantsar Suomen itsenäisyyden juhlarahastosta Sitrasta kuvailee Puolan Katowicen ilmastokokouksen lopputulosta "kompromissiksi, johon varmasti kukaan ei ole täysin tyytyväinen".

Pantsar pitää kuitenkin hienona asiana sitä, että Pariisin ilmastosopimuksen sääntökirja saatiin ylipäänsä aikaiseksi kokouksessa. Hänen mukaansa huonomminkin olisi voinut käydä.

– Odotukset Puolan kokoukseen olivat ristiriitaiset, koska odotettiin, että Puola isäntämaana saattaisi jarruttaa neuvotteluja. Myös Brasilian käyttäytyminen neuvotteluissa oli aika iso kysymysmerkki, Pantsar sanoo.

Ilmastosopimuksen sääntökirjan mukaan maiden päästöjä seurataan ja niistä raportoidaan samoilla säännöillä sekä teollisuusmaissa kehitysmaissa. Patsar on iloinen etenkin samat säännöt kaikille -periaatteesta.

– Nyt kenenkään ei enää pitäisi mennä sen argumentin taakse, että "kun mailla on eri säännöt, niin minkä takia joidenkin maiden pitää tehdä enemmän kuin toisten", Pantsar sanoo.

"Veret seisauttava kiire"

Pantsar on pettynyt siihen, että kokouksessa ei päästy sopuun vahvemmista toimista maiden päästösitoumusten tiukentamiseksi.

– Tiedämme, että päästöjen vähentämisellä on jo veret seisauttava kiire, jos katsomme muutama kuukausi sitten julkaistua hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC-raporttiakin.

Elokuussa julkaistun jättiraportin mukaan kaikki maailman valtiot joutuvat kiristämään päästötavoitteitaan tuntuvasti, mikäli ilmaston lämpeneminen halutaan rajoittaa 1,5 asteeseen.

Pantsar sanoo, että maiden suunta on toki oikea, mutta vauhti ei ole riittävä.

– Päästöjä pitäisi vähentää hyvin paljon nopeammin.

Pantsarin mukaan myös ilmastorahoituksen lisäämisen suhteen olisi pitänyt pystyä tekemään kunnianhimoisempia päätöksiä.

– Faktahan on kuitenkin se, että mitä vähemmän päästöjä vähennetään nyt, sitä enemmän niitä pitää vähentää tulevaisuudessa. Jokainen vuosi on merkittävä, kuten IPCC:n raportissa kerrotaan.

Lue myös:

Ilmastoneuvottelut kivihiilikaivosten varjossa, uhka vai mahdollisuus? 5 tärkeintä asiaa uunituoreista ilmastosäännöistä, jotka nuijittiin kasaan yliajalla

Puolan ilmastokokouksessa syntyi sopu – maille puristettiin yhteiset säännöt päästövähennysten valvontaan

Kun Al Gore, Greta Thunberg ja tuhatpäin neuvottelijoita pakkautui Euroopan mustimmalle kivihiilialueelle – Viimeinen ja ratkaiseva päivä alkaa Puolan ilmastoneuvotteluissa, miten siinä käy?

Mitä merkitystä ilmastoneuvotteluilla on? Miten Yhdysvaltojen nihkeilyyn voi vaikuttaa? Lue toimittajien vastaukset lukijoiden kysymyksiin