14 miljoonaa nälkiintyvää jemeniläistä odottaa kiihkeästi tiistaita

Hodeidan kaupungissa on käyty taisteluita tulitaukosopimuksesta huolimatta.

Jemen
Jemeniläinen tyttö valmistaa ruokaa avustusleirissä Adenissa.
Jemeniläinen tyttö valmisti ruokaa avustusleirissä Adenissa perjantaina.AOP

Jemeniläisen Hodeidan satamakaupungin tulitaukoa koskeva sopimus solmittiin torstaina, mutta sopimuksen tuoma tauko yhteenottoihin kesti vain päivän.

Jo perjantaina asukkaat kertoivat tykki- ja konetuliaseiden tulituksesta kaupungin etelä- ja itäosassa. Saudi-Arabian johtama liittouma yrittää saada Jemenin tärkeimmän satamakaupungin haltuunsa huthi-kapinallisten Ansar Allah -järjestöltä.

Satunnainen tulitus ja hävittäjäkoneiden iskut ovat jatkuneet läpi viikonlopun, mutta rintamalinja ei tiettävästi ole juurikaan liikkunut. Liittouma piirittää Hodeidaa etelästä ja idästä.

22 huthitaistelijan ja seitsemän liittouman sotilaan kerrotaan saaneen srmansa eilisen lauantain taisteluissa.

Torstaina Ruotsissa solmitun tulitauon on määrä astua virallisesti voimaan ylihuomenna tiistaina. YK on lähettänyt asiasta ilmoituksen osapuolille, kertoo muun muassa al-Jazeera-uutiskanava (siirryt toiseen palveluun).

Tulitauon alkamisen jälkeen osapuolilla on tammikuun 20. päivään saakka aikaa vetää joukkonsa Hodeidasta ja luovuttaa ottamansa vangit, joita on yhteensä noin 15 000.

Hodeidaan on määrä lähettää nopealla aikataululla 30 - 40 kansainvälistä tulitaukotarkkailijaa.

Kansainvälinen yhteisö pitää ensiarvoisen tärkeänä, että laivaliikenne Hodeidan satamaan pääsisi taas toimimaan. Hodeida on maan tärkein satama, jonka kautta esimerkiksi avustuskuljetukset kulkisivat.

Jemenin 30 miljoonasta asukkaasta arviolta 14 miljoonaa tarvitsee heti hätäapua. Sodan saartamissa kaupungeissa, samoin kuin köyhällä maaseudulla on paljon ihmisiä nälkäkuoleman partaalla.

Erityisen hankala tilanne on tarkkailijoiden mukaan Jemenin eteläosassa sijaitsevassa Taizin kaupungissa, joka on liittouman hallussa, mutta joka puolelta huthien saartama.

Lisää aiheesta:

Jemenin rauhanneuvotteluissa tuntuvaa edistystä – pahimmin sodan keskellä olleeseen kaupunkiin saatiin tulitauko

Lähteet: AFP, Tass