Komeetta Wirtanen ohittaa maan – Pyrstötähti on kirkkaimmillaan maanantaina

Komeetta Wirtasen nimi tulee sen löytäjältä, suomalaiset sukujuuret omaavalta Lickin observatoriossa työskennelleeltä Carl A. Wirtaselta.

46P/Wirtanen kuvattuna Siding Springin observatorion iTelescope T12 -kaukoputkella Australiassa 1. joulukuuta. Kuva: Alan C. Tough

Parhaillaan Suomen taivaalle kohoamassa olevan komeetta Wirtasen odotetaan olevan kirkkaimmillaan huomisen aikana. Jos sää sallii, sen voi havaita juuri ja juuri paljain silmin, kertoo tähtitieteellinen seura Ursa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Kuu kuitenkin haittaa kirkkaudellaan komeetan näkymistä juuri pyrstötähden ollessa parhaimmillaan. Ylen meteorologi Toni Hellinen sanoo, että lähipäivinä myös pilvisyys haittaa Wirtasen näkymistä.

Ursan mukaan Wirtanen on joulukuun alusta eteenpäin taivaalla kutakuinkin koko pimeän ajan. Komeetta on korkeimmillaan etelätaivaalla noin klo 22, loppukuusta noin klo 23.

– Pyrstötähti näkyy sitä paremmin, mitä pimeämpi havaintopaikka on ja mitä parempi sää on. Lumeton maa parantaa näkymistä. Kovin kirkas komeetta Wirtanen ei ole. Siksi kiikari kannattaa ottaa mukaan apuvälineeksi, sanoo Ursan asiantuntija Veikko Mäkelä.

Tähtiharrastajan kannalta Wirtasessa erityisen mielenkiintoista on komeetan lähiohitus, Mäkelä kertoo.

– Sen vuoksi komeetan pää on laaja ja lähimmillään liike taivaalla on nopeaa.

Wirtanen on halkaisijaltaan reilun kilometrin oleva löyhä, jäästä ja sorasta muodostunut kappale. Sen kierros Auringon ympäri kestää reilut 5,4 vuotta.

Wirtasen kulku taivaalla tähtien joukossa joulu-tammikuussa. Kuva: Ursa / Veikko Mäkelä