1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuhannet ihmiset protestoivat Unkarissa maan hallitusta vastaan

Protestoijia mukana kaikilta maan poliittisilta laidoilta.

Unkari
Nielenosoittajia ja mellakkapoliiseja Budapestissa.
Mielenosoittajat protestoivat pääministeri Viktor Orbanin halintoa vastaan Budapestissä sunnuntaina.Peter Kohalmi / AFP

Unkarissa tuhannet ihmiset ovat protestoineet maan hallitusta vastaan. Protestit jatkuvat neljättä päivää.

Paikallisen kansalaisjärjestön Atlatszon sosiaalisessa mediassa jakaman videon mukaan satoja protestoijia kokoontui maanantain vastaisena yönä maan yleisradioyhtiön eteen. He ovat huutaneet muun muassa iskulauseita, jossa valtion televisiota syytetään valehtelusta.

Atlatszon-järjestön mukaan oppositiopoliitikot ovat pyrkineet rakennukseen sisään voidakseen lukea vaatimuslistan hallinnolle suorassa televisiolähetyksessä, mutta vaatimuksesta on kieltäydytty.

Mielenosoitukset alkoivat lakialoitteesta, jossa työntekijöiden työaikaa olisi lisätty vuositasolla. Protestoijat ovat nimittäneet lakia "orjalaiksi". Protestit ovat kuitenkin laajentuneet viikon aikana laajemmiksi protesteiksi pääministeri Viktor Orbanin halintoa vastaan.

Protestoijat ovat muun muassa vastustaneet lakia, joka loisi erillisen tuomioistuimen hallinnollisille asioille, sillä sen katsotaan heikentävän demokratiaa.

Mielenosoittajia on mukana kaikilta maan poliittisilta laidoilta. Mukana on esimerkiksi oikeistolaisen Jobbikin mielenosoittajia, ammattiliittojen jäseniä, opiskelijoita ja oppositiopuolueiden edustajia. Osa protestoijista on kantanut EU-lippuja.

Demokratia heikentynyt jo pitkään

Viktor Orbanin hallinnon on syytetty heikentäneen Unkarin demokratiatilannetta jo pitkään. Esimerkiksi joulukuussa Unkarissa painostuksen alla ollut Keski-Euroopan yliopisto (CEU) päätti siirtää arvostetut tutkinto-ohjelmansa Wieniin ensi vuoden alussa.

Myös maan lehdistönvapaus on heikentynyt voimakkaasti.

Poliittisen kehityksensä takia Unkari on ajautunut myös kiistoihin EU:n kanssa. Orban ei ole kommentoinut protesteja, mutta hänen puolueensa edustajat ovat kutsuneet niitä "ulkovaltojen" organisoimaksi ja suursijoittaja George Sorosin rahoittamiksi, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Amerikkalais-unkarilaisen Sorosin Open Society -säätiö on lahjoittanut viime vuosikymmeninä miljardeja dollareita liberaalien aatteiden edistämiseen. Soros on ollut Unkarin hallinnon hampaissa.

Aiheesta lisää:

Around 10,000 in Hungary protest Orban's rule, calling new labor code a 'slave law' (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi