Kaksi lasta kuoli Raahessa rivitalopalossa, joka syttyi päälle kytkeytyneestä liedestä – isä tänään tuomiolla

Tutkinnan mukaan isän päihtymys vaikutti siihen, että palo jäi havaitsematta.

tulipalot
Tulipalon aiheuttamaa tuhoa raahen Pattijoella syyskuussa 2016.
Tulipalon aiheuttamaa tuhoa raahen Pattijoella syyskuussa 2016.Markku Ruottinen / Lehtikuva

Oikeus antaa tänään tuomion parin vuoden takaisesta Raahen tulipalosta, jossa kuoli kaksi lasta.

Lasten isälle vaaditaan sakkoja tai ehdollista vankeutta kahdesta kuolemantuottamuksesta, vammantuottamuksesta ja yleisvaaran tuottamuksesta.

Syyttäjän mukaan mies aiheutti huolimattomuudellaan 6- ja 10-vuotiaiden poikiensa kuoleman. Kolmas asunnossa nukkunut lapsi pääsi ulos, mutta sai syyttäjän mukaan kehoonsa palovammoja. Vakavimmat vammat vaativat leikkaushoitoa.

Palo sai alkunsa perheen rivitaloasunnossa, jossa kahvinkeitin syttyi palamaan vahingossa päälle kytkeytyneellä liedellä. Onnettomuustutkinnan mukaan perheen isä oli päihtynyt, mikä ilmeisesti vaikutti siihen, että lieden kytkeytyminen päälle jäi havaitsematta.

Asunnon keittiössä olleessa palovaroittimessa ei ollut paristoa eikä toisen palovaroittimen toiminnasta ole tietoa.

Palo syttyi poliisin mukaan puolenyön jälkeen. Pelastuslaitoksen saavuttua paikalle tulipalo oli levinnyt lähes koko rakennukseen. Neljän asuinhuoneiston rivitalo tuhoutui palossa täysin. Muissa asunnoissa olleet ihmiset pääsivät pelastautumaan.

Tulipalo johti suositukseen palovaroittimien lisäämisestä

Tapausta tutkinut Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) suositti tapauksen tiimoilta koteihin lisää palovaroittimia ja keittiöihin turvallisia liesiä.

Keskus suositti myös varmistamaan, että hätäpoistuminen uusien pien- ja rivitalojen makuuhuoneista onnistuu. Varatienä pitäisi olla kiinteillä avauskahvoilla varustettu ikkuna, josta pystyy poistumaan.

Nykyvaatimukset edellyttävät, että asunnoissa pitää olla yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60:tä neliömetriä kohden. Tämä ohjaa viranomaisen mukaan muun muassa siihen, että palovaroittimia on kodeissa usein vain yksi.

Otkesin mukaan tutkimukset osoittavat, että lapset heräävät huonosti palovaroittimiin tai palon ääniin. Asuntojen keittiöihin olisi syytä asentaa sellaiset liedet, joissa ainakin lieden tahaton päälle kytkeytyminen on estetty.