Kuhmolainen Maria Schildt sairastui keuhkosyöpään 43-vuotiaana, vaikka tupakka oli jäänyt 20 vuotta aiemmin

Schildt otti loppuelämän tehtäväkseen lisätä tietoisuutta keuhkosyövästä.

Kajaani
lääkäri tutkii röntgenkuvaa keuhkoista
AOP

Keuhkosyöpä voi iskeä myös nuoreen tupakoimattomaan, eikä se ole ainoastaan vanhojen tupakoitsijoiden sairaus. Tupakointi on kuitenkin taustalla yhdeksässä kymmenestä keuhkosyöpädiagnoosista.

Kuhmolaisella Maria Schildtillä todettiin laajalle levinnyt keuhkosyöpä 43-vuotiaana, vaikkei hän ole tupakoinut 20 vuoteen.

– Tämä on ollut henkisesti hyvin raskasta, koska ei voi tietää kuinka pitkään tämä elämä enää jatkuu: kuolenko minä kahden viikon vai kolmen vuoden päästä, Maria kertoo.

Keuhkosyövän elinennuste on karu: vain 10 prosenttia diagnosoiduista elää viisi vuotta pidempään. Harvinaisemmissa, pienisoluisissa keuhkosyövissä, kuten Marian tapauksessa, viiden vuoden päästä elossa on alle kolme prosenttia potilaista.

– Nyt on pakko elää päivä kerrallaan. Olen hyvin kiitollinen siitä, että olen saanut hoitoa, jonka ansiosta olen saanut nyt jo vuoden lisäaikaa elämääni, Maria sanoo.

Maria ei parantumattomasta syövästään huolimatta vaivu epätoivoon. Hän on ottanut loppuelämän tehtäväkseen lisätä keuhkosyövän tietoisuutta ja erityisesti tietoa siitä, että nuori tupakoimatonkin voi sairastua.