Hyppää sisältöön

VM: Talouskasvu hiipuu ensi vuonna selvästi – kestävyysvaje repeämässä jälleen entisiin mittoihin

Valtiovararainministeriön tuorein suhdanne-ennuste povaa uutta kestävyysvajetta ensi vuosikymmenelle.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Valtiovarainministeriö (VM) ennustaa (siirryt toiseen palveluun) Suomen talouden kasvuksi ensi vuonna vain 1,5 prosenttia. Bruttokansantuotteen (BKT) kasvu on jäämässä siten selvästi kuluvaa vuotta vaatimattomammaksi. VM ennakoi tämän vuoden talouskasvun päätyvään lopulta 2.,5 prosenttiin.

Vuosikymmenen loppua ja seuraavan alkua kohti talouskasvu hidastuu vuosi vuodelta niin, että vuonna 2021 talouskasvu olisi vain hieman yli prosentin luokkaa. VM varoittaakin, että pitkällä aikavälillä on jälleen edessä kestävyysvaje, koska talouskasvu hidastuu ja sosiaalimenot jatkavat kasvuaan.

Työllisyysaste hivuttautuu kohti hallituksen tavoitetta

Ennusteessa arvioidaan, että hallitus ei saavuta työllisyysasteen tavoitetaan vielä tänä vuonna, vaan se on jäämässä 71,6 prosenttiin. Siten puuttuvat kymmenykset pitäisi kuroa kiinni ensi vuoden alkukuukausina, jotta 72 prosentin tavoite täyttyisi ennen eduskuntavaaleja.

VM kuitenkin uskoo, että työllisyysaste nousee jopa yli 73 prosentin vuonna 2021. Samalla työttömyysaste painuisi 6,6 prosenttiin.

Kestävyysvaje kummittelee nurkan takana

VM uskoo julkisen talouden pääsevän lähelle tasapainoa kuluvan vuosikymmen lopussa. Sen jälkeen on edessä uusia harmeja, koska talouskasvu hidastuu selvästi ja viime vuosien sopeutustoimet päättyvät.

VM arvioi, että julkisen talouden kestävyysvaje voi kasvaa jopa neljään prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen ensi vuosikymmenellä. Vajeen taustalla ovat tuoreet ennusteet syntyvyyden laskusta ja väestön ikääntymisestä, jotka rasittavat voimakkaasti julkista taloutta.

– Väestön ikääntymisen vuoksi puskurin kasvattaminen julkiseen talouteen on aiempaa vaikeampaa, finanssineuvos Marja Paavonen totesi VM:n tiedotustilaisuudessa.

Myös valtion velan lyhentäminen jää VM:n mukaan vain hetkelliseksi tapahtumaksi.

– Alustavan arvion mukaan lyhentämisen taustalla on ollut kertaluonteisia tekijöitä. Ne eivät korjaa julkisten tulojen ja menojen epätasapainoa pysyvällä tavalla, osastopäällikkö Mikko Spolander sanoo.

Kotitalouksien kulutus kasvaa

Valtiovarainministeriö ennustaa, että kotitalouksilla menee ensi vuonna hyvin, sillä palkat nousevat eikä inflaatio syö liiaksi reaalitulojen kasvua. Siten kotitalouksien kulutuksen uskotaan lisääntyvän ensi vuonna verrattuna tähän vuoteen.

Korjattu 18.12.2018 klo 8.20: liian suuri määrä kirjoitusvirheitä.

.
.