1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Maailman kalleimman mausteen kauppa siirtyy basaarista nettiin: Iranilainen ruokahifistelijä voi nyt ostaa sahraminsa verkossa suoraan viljelijältä

Viljelijäperheen pojat perustivat nettikaupan, josta asiakas voi ostaa kestävästi viljeltyä sahramia ja jossa viljelijä saa tuotteestaan paremman hinnan.

Mohammad Qaempanah on kotoisin sahraminviljelyalueelta ja tuntee henkilökohtaisesti useimmat nettikauppansa viljelijät. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

TEHERAN Start-up-yrittäjä Mohammad Qaempanah esittelee sahramia myyvän Keshmoon-firmansa nettisivuja (siirryt toiseen palveluun). Valinnanvaraa on roimasti enemmän kuin Teheranin basaarien maustelaareilla tai marketin maustehyllyllä.

– Meillä voit valita, keneltä sahramisi ostat, Qaempanah sanoo.

Sivuilla on kuvia kymmenistä sahraminiviljelijöistä. Kuvaa klikkaamalla asiakas voi lukea lisää heidän taustastaan, perheestään ja viljelyksistään.

Vihreä lehtisymboli kertoo, ettei viljelijä käytä torjunta-aineita, ruskea lehmänkuva taas, ettei käytössä ole kemiallisia lannoitteita. Perinteisin menetelmin viljeltyä sahramia pidetään Iranissa laadukkaampana.

Sahraminostaja saa maustepurkin mukana tietopaketin viljelijästä ja hänen käyttämistään menetelmistä. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Asiakas voi tehdä valintansa myös muiden ostajien jättämien kommenttien perusteella. Maksu hoituu netissä ja kallisarvoinen mauste saapuu kotioisoitteeseen.

– Tarkoituksena on, että pienviljelijät ja suurten kaupunkien kuluttajat löytävät toisensa meidän kauttamme.

Sahraminviljelijöiden sukua

Nettikaupan nimi Keshmoon tarkoittaa kylvämistä. Qaempanah perusti sen yhdessä veljensä Hamzehin ja ystävänsä Siamak Khorramin kanssa runsas vuosi sitten.

Veljekset ovat kotoisin yhdeltä maailman merkittävimmistä sahramintuotantoalueista (siirryt toiseen palveluun) Etelä-Khorasanin maakunnasta, läheltä Afganistanin rajaa. Perheessä on viljelty sahramia sukupolvien ajan.

Aluksi mukana nettikaupassa oli kolme sukulaisviljelijää. Sittemmin joukko on kasvanut 50:een, ja tämän syksyn sadonkorjuun jälkeen mukaan on tulossa 250 kiinnostunutta.

– Tunnen silti edelleen suurimman osan henkilökohtaisesti, Mohammed Qaempanah kertoo.

Sahramikauppaa tehdään yrityshautomon tiloissa Teheranissa. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Viljelijä saa netissä paremman hinnan

Sahrami on maailman kallein mauste. Sen kilohinta voi maailmalla nousta jopa 10 000–14 000 euroon (siirryt toiseen palveluun).

Iranilaisen sahraminviljelijän osuus jää kuitenkin murto-osaan. Tavanomaisessa maustekaupassa suuri osa tuotosta päätyy välikäsille. Lisäksi sahramin tuottajahinta on sama laadusta riippumatta.

Sen sijaan nettikauppa on viljelijälle kannattavampaa, koska siellä kestävästi viljellystä sahramista voi saada 20-40 prosenttia korkeamman hinnan.

Tavallisen maustekaupan välikäsistä poiketen Keshmoon ei osta sahramia viljelijöiltä, vaan tarjoaa kaupankäynnille alustan.

Se myös valvoo viljelijöiden toimintaa ja sadonkorjuuta. Väärinkäytösten välttämiseksi myytävä sahrami testataan laboratoriossa ja tulokset ovat nähtävillä sivustolla.

Nettikaupan sahramipaketissa on mukana useaa sahramilaatua ja puinen mortteli. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Vesipulaa torjumassa

Vesipulasta kärsivässä Iranissa monia kiinnostaa myös, mistä viljelyssä käytetty vesi tulee.

Qaempanahin kotiseudulla pohjavesi on vaarassa loppua juuri sahraminviljelyn takia. Vedestä on tullut vuosi vuodelta suolapitoisempaa, eikä se paikoin enää sovellu sahraminviljelyyn.

– Me teemme yhteistyötä vain sellaisten viljelijöiden kanssa, jotka ovat mukana vesiensuojeluohjelmassa, Quempanah sanoo.

– Jos he noudattavat kestävän viljelyn ohjeita, he saavat sahramistaan enemmän rahaa.

Haaveena sahramikauppa myös ulkomaille

Sahramin nettikauppa pyörii muutaman hengen voimin start-up-yritysten tukemiseen perustetussa Hamava (siirryt toiseen palveluun)-keskuksessa Teheranissa.

Vanhaan tehtaaseen remontoiduissa tiloissa toimii kymmeniä erilaisia yrityksiä ravintolaruuan kotiinkuljetusfirmoista äänikirjasovelluksiin.

Keshmoon on tehnyt nettisivuistaan myös englanninkielisen version, mutta tähän asti sahramikauppa on keskittynyt Iranin rajojen sisäpuolelle.

Yhdysvaltojen Irania vastaan tänä syksynä asettamien talouspakotteiden takia kovin suurisuuntaiset kansainvälistymishaaveet eivät liene lähiaikoina realistisia.

Keshmoon on kuitenkin aikeissa toimittaa satakunta sahramipakkausta varastoon Berliiniin. Sieltä niitä olisi mahdollisuus toimittaa myös ulkomaisille tilaajille.

Lisää aiheesta:

Trumpin pakotteet sekoittivat iranilaisperheen raha-asiat – "Nyt meillä ei ole varaa edes korjauttaa jääkaappia"

Trumpin pakotteet ajoivat suomalaisyritykset Iranista – Paikallisiin raaka-aineisiin luottava kolmioleipätehdas sinnittelee sijoillaan