1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pelastustoiminta

Hirvi upposi heikkoihin jäihin – Katso videolta, kuinka rauhassa eläin tekee yhteistyötä pelastajiensa kanssa

Eläimet voivat joutua monenlaiseen kiipeliin. Niiden pelastaminen on yksi pelastuslaitoksen tehtävistä.

Jäihin uponnutta hirveä pelastetaan
Metsästäjä Jusa Niskanen tallensi videolle, kun Kainuun pelastuslaitos pelasti jäihin uponneen hirven Vaalassa.

Hirvenmetsästys sai poikkeuksellisen päätöksen Vaalassa sunnuntaina, kun metsästyskoira ajoi hirven jäälle.

– Hirvi meni jäälle ja koira perässä. Jossain vaiheessa jää petti. Koira pelastautui rannalle ja omistaja vei sen kotiin kuivumaan. Me muut mietimme, kuinka hirvi saataisiin pelastettua ja päätimme soittaa pelastuslaitokselle, kertoo metsästäjä Jusa Niskanen.

Paikalle hälytetyn Kainuun pelastuslaitoksen Paltamon yksikön johtaja Pertti Kemppainen kertoo, että hirvi oli harvinaisen nöyrä ja yhteistyökykyinen.

– Ajattelimme, että se jäisi sivummalle odottamaan ja tulisi sitten omassa rauhassa pois. Se kuitenkin seurasi meitä sitä mukaa, kun saimme rikottua jäätä. Lopulta jää muuttui niin kestäväksi, että se pääsi ponnistamaan vedestä pois ja jatkamaan matkaansa.

Välillä eläin loukkaantuu niin, että siitä ei ole eläjäksi.

Janne Tamio

Eläinten pelastaminen on yksi pelastuslaitoksen tehtävistä, ja esimerkiksi Kainuun pelastuslaitos saa vuosittain 20–30 eläimen pelastustehtävää. Eläimet joutuvat kiipeliin muun muassa metsästystilanteissa, kuten sunnuntaina Vaalan Manamansalon Kaivannossa.

Kainuussa on pelastettu kuluneen vuoden aikana myös sonneja lietealtaasta, jäälautalla ajelehtinut koira ja sähköpylvääseen paennut kissa.

– Valtaosa näistä on saatu pelastettua, mutta välillä eläin loukkaantuu niin, että siitä ei ole eläjäksi, sanoo Kainuun pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Janne Tamio.

Tamion mukaan sunnuntaina pelastetun hirven kohtalosta päättää luonto.

– Emme voi tietää, kuinka se loukkaantui pudotessaan jäihin tai kuinka kovasti se koki stressiä, Tamio sanoo.