Hyppää sisältöön

Valmistaja muutti Toblerone-suklaan halal-tuotteeksi – boikottikampanja on jo vireillä

Valtaosa Sveitsissä valmistettavasta Tobleronesta viedään ulkomaille.

Kuva: Steve Meddle / AOP

Sveitsiläistä Toblerone-suklaata löytynee monen suomalaisperheenkin pukinkontista jouluna. Nyt myös muslimit saavat nauttia hyvällä omallatunnolla tätä maailmankuulua herkkua.

Amerikkalainen makeisyhtiö Mondelez on nimittäin muuttanut Tobleronen halal-tuotteeksi, kertoo sveitsiläinen sanomalehti Blick (siirryt toiseen palveluun).

Toblerone-suklaa on alunperin sveitsiläinen tuote. Kolmion muotoisista paloistaan tunnetut suklaapötköt valmistetaan Bernissä sijaitsevassa tehtaassa.

Perusteena suklaan vienti ulkomaille

Blickin mukaan Mondelez vahvisti lehdelle, että yhtiö on hankkinut Bernin tehtaalleen halal-sertifikaatin, joten Toblerone on ollut huhtikuusta lähtien halal-tuote.

Halal tarkoittaa arabiaksi sallittua. Halal-serfioinnin myötä Tobleronen valmistuksessa noudatetaan todistetusti islamilaisia puhtaussääntöjä. Siksi tuote on nyt virallisesti sallittu muslimeille.

Mondelezin mukaan Tobleronen alkuperäistä reseptiä ei ole muutettu halal-sertifioinnin takia. Yhtiö perustelee halal-sertifiointia sillä, että 97 prosenttia Toblerone-suklaasta viedään ulkomaille.

Halal-standardit liittyvät ruoan lisäksi myös muun muassa lääke- ja kosmetiikkatuotteisiin.

Osa kuluttajista hylkii halal-tuotteita

Mondelez ei ole merkinnyt Toblerone-paketteihin, että kyseessä on halal-tuote. Aihe on arka poliittisesti.

Sveitsin ja arabimaiden kauppasuhteita edistävän Swiss Arab Networkin edustaja Mounir Khouzami kertoi Blickille, että sveitsiläisillä yrityksillä on joskus hankaluuksia markkinoida halal-tuotteita.

– He pelkäävät, että sveitsiläiset kuluttajat kaikkoavat, Khouzami sanoi Blickille.

Halal-tuotteita markkinoivat yritykset ja niiden tuotteet ovat joutuneet sosiaalisessa mediassa islaminvastaisten boikottikampanjoiden kohteeksi. Näin kävi myös Tobleronelle.

Mondelezin toiminnasta mielensä pahoittaneet ovat alkaneet masinoimaan Twitterissä boikottia Tobleronelle.