Verkkokaupan joulurumba siirtyi maanteille maanantaina – Postissa kulkee ennätysmäärä paketteja

Postin verkossa kulkee maanantain kuluessa jopa 300 000 pakettia. Sen jälkeen tahti hieman hellittää, mutta verkkokaupan kasvussa katto on vielä kaukana.

verkkokauppa
Postipaketteja rullakossa Postin jakelupisteellä
Petri Vironen / Yle

Kirjepostin kanssa ajoittain tuskaileva Posti paukuttelee pakettipuolella uusia ennätysnumeroita. Viime viikolla Posti kuljetti yli 1,3 miljoonaa pakettia.

Edellinen ennätys – lähes 1,3 miljoonaa – oli marras-joulukuun taitteen black fridayn jälkimainingeista. Postipakettien osalta kiireisin päivä on maanantai. Silloin Suomen teillä liikkuu arviolta yli 300 000 pakettia.

– Viikonloppuna tehdyt verkko-ostokset ovat tuolloin matkalla. Maanantai on kovin päivä, Postin ohjauskeskuksen johtaja Jarmo Ainasoja kertoo.

Posti arvioi, että ruuhkahuipun jälkeen tiistaina ja keskiviikkoja pakettimäärä kääntyy jo laskuun. Ainasojan mukaan viime päivien ja käytännössä black fridayn jälkeisiin ruuhkiin on varauduttu jakamalla paketteja myös lauantaisin ja sunnuntaisin.

– Käytännössä jakelumme on ollut viimeiset viikot seitsenpäiväinen.

Pakettiruuhkan taustalla on kasvava verkkokauppa. Arviot verkkokaupan kasvusta liikkuvat reilun 10 prosentin tietämillä. Jarmo Ainasoja uskoo, että kasvu jatkuu reippaana.

– En usko, että katto on vielä lähellä. Ruotsiin verrattuna olemme hiukan jäljessä, mutta esimerkiksi Saksaan ja Englantiin verrattuna meillä on vielä pitkä matka.