Uupuneet hoitajat pelkäävät päivystyksen ajautuvan kohta täyteen kaaokseen – kauanko sinä olisit valmis odottamaan pääsyä lääkärin luo? Kerro ja keskustele

Päivystykset Helsingissä uhkaavat ruuhkautua vuodenvaihteen tienoilla. Tilannetta hankaloittavat päivystysuudistus ja se, että influenssakausi on aluillaan. Jutun lopussa voit kertoa, millaisia kokemuksia sinulla on päivystyksistä.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Haartmanin päivystys Helsingin Meilahdessa.
Haartmanin päivystys Helsingin Meilahdessa.Terhi Liimu / Yle

Helsingissä Haartmanin ja Malmin päivystykset siirtyvät kaupungilta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin eli Husin vastuulle tammikuun alussa 2019. Se tietää monia muutoksia niin päivystysten potilaille kuin henkilökunnalle.

Esimerkiksi hoitajat pelkäävät päivystyssairaaloiden ajautuvan vuodenvaihteen tienoilla täyteen kaaokseen. Yksi syy tähän on se, että uudistuksen yhteydessä esimerkiksi potilastietojärjestelmä muuttuu.

– Kiireen kanssa painiskeleva hoitohenkilöstö ei ole ehtinyt kunnolla kouluttautumaan uuteen järjestelmään, mikä tulee aiheuttamaan ongelmia alkuvuodesta, ennakoi Haartmanin ja Malmin sairaaloiden luottamusmies Markus Pietikäinen.

Päivystysten siirto ajoittuu myös ajankohtaan, jolloin influenssakausi on yleensä pahimmillaan.

Haartmanin päivystyksen vastaanotto.
Haartmanin päivystyksen vastaanotto.Terhi Liimu / Yle

Asiakasmaksut voivat yllättää

Malmin ja Haartmanin sairaaloissa otetaan loppiaisen jälkeen käyttöön Husin sairaaloiden asiakasmaksut (siirryt toiseen palveluun).

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että sairaanhoitajakäynnit muuttuvat maksullisiksi psykiatriaa lukuun ottamatta.

– Tämä tulee varmasti monelle asiakkaalle yllätyksenä ja aiheuttaa kyselyjä. Siinä mielessä tämä työllistää varmasti myös hoitohenkilökuntaa, Pietikäinen sanoo.

Hän ihmetteleekin, miksi uudesta asiakasmaksukäytännöstä on tiedotettu niin vähän.

Johto rauhoittelee: Olemme varautuneet joulunpyhiin

Jaksamisen kanssa painiskeleva hoitohenkilöstö on kokenut päivystysuudistuksen lisäkuormituksena. Jotkut hoitajat pelkäävät jopa potilasturvallisuuden vaarantumista tolkuttoman kiireen takia.

Aluehallintovirasto tutkii parhaillaan useampaa Haartmanin sairaalasta jätettyä kantelua. Ylen tietojen mukaan ainakin yhdessä kantelussa on kyse epäillystä potilasturvallisuuden vaarantumisesta. Selvityksen pitäisi valmistua kevääseen mennessä.

Johtajalääkäri Laura Pikkarainen Haartmanista vakuuttaa, että henkilöstöä varataan riittävästi.

Haartmanin päivystyksen johtajalääkäri Laura Pikkarainen.
Haartmanin päivystyksen johtajalääkäri Laura Pikkarainen.Terhi Liimu / Yle

– Esimerkiksi joulunpyhiin olemme varautuneet osastoilla ja päivystyksessä yhdellä ylimääräisellä hoitajalla vuoroa kohti. Varautumisen kannalta etenkin joulupäivä ja tapaninpäivä ovat tärkeitä.

Millaisia kokemuksia sinulla on päivystyksistä? Kerro kokemuksesi päivystysruuhkista, odottamisesta ja palvelun laadusta ja keskustele alla.

Juttua muokattu 20.12.2018 klo 19.00: Tarkennettu maksuihin tulevia muutoksia.

Lue myös:

Helsingin kaupunki vakuuttaa: Potilasturvallisuus taattu, vaikka hoitajia on kehotettu "hallittuun rimanalitukseen" – kuka tahansa ei voi tulla päivystykseen töihin (12.12.2018)

Kiireestä ja venymisestä on tullut pysyvä tila helsinkiläisessä päivystyksessä – hoitajien mukaan potilasturvallisuus vaarantuu jatkuvasti ja heitä kehotetaan "hallittuun rimanalitukseen" (11.12.2018)

Uusi valtakunnallinen päivystysnumero 116 117 laajenee koko maahan ensi vuonna – Mutta millaisissa tilanteissa siihen pitäisi soittaa? (27.11.2018)