Oppositio ei vaikuttunut velkaantumisen yllätyspysähdyksestä: "Hallitus jatkaa leikkauksia"

Velkaantumisen hidastuminen on oppositionkin mukaan toki hieno uutinen, mutta ei hallituksen ansiota.

valtionvelka
SDP:n Timo Harakka kysyy eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 31. toukokuuta.
SDP:n Timo Harakka kysyy eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 31. toukokuuta.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Eduskunnan suurimmista oppositioryhmistä jaettiin vain niukasti kehuja istuvalle hallitukselle, vaikka valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) pääsi viikonloppuna kertomaan valtion velanoton kääntyneen tänä vuonna velkojen lyhentämiseksi.

Koska valtion kassaan on yllättäen kertynyt odotettua enemmän esimerkiksi kertaluonteisia saatavia, valtion velkataakka pienenee ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen.

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n valtiovarainvastaavan Timo Harakan mukaan kyseessä on mukava yllätys, josta on kiittäminen lähinnä sattumaa ja suhdanteita.

– Juuri se, että kyseessä oli yllätys, kertoo ehkä sen, että tätä ei ollut hallitus suunnitellut osaksi talouspolitiikkaansa. Jos se olisi ollut tiedossa, niin hallitus olisi tietenkin joutunut miettimään, että voisiko vastaavan summan säästää esimerkiksi luopumalla kansaneläkkeiden leikauksista taikka rintamalisäleikkauksista, Harakka sanoi.

Harakka muistuttaa, että istuva hallitus on päättänyt ottaa lisää velkaa ensi vuoden talousarviossaan.

"Lähestyvät vaalit saavat aikaan myös kikkailua"

Vasemmistoliiton Li Andersson toteaa velkaantumisen hidastumisen hyväksi uutiseksi. Hänen mukaansa on myös hyvin perusteltua maksaa velkoja noususuhdanteessa pois.

– Nämä hyvät uutiset eivät kuitenkaan koske kaikkia. Siitä huolimatta, että talous ja työllisyys ovat kehittyneet ennakoitua parempaan suuntaan, niin hallitus jatkaa pienituloisilta leikkaamista myöskin ensi vuonna sosiaalietuuksien indeksijäädytyksen muodossa, Andersson moittii.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoo, että yllättävässä velanoton taittumisessa tänä vuonna on pitkälti kyse satunnaisista budjettieristä ja omaisuuden myynnistä. Uutisen ajoitusta hän pitää hallituksen kannalta onnistuneena.

– Vaalit tuottavat kaikenlaista ja joskus se vähän tuottaa tämmöistä kikkailuakin että saadaan hyviä uutisia ulos, mutta se nyt sallittakoon. Uskon, että suomalaiset muistavat myöskin nämä hyvin kohtuuttomat leikkaukset esimerkiksi sosiaalietuuksista.

Perussuomalaisten talousvastaava Sami Savio pitää hyvänä, että velkaantuminen on "ainakin väliaikaisesti hiukan taittunut", mutta vaatii hallitukselta pitävämpiä näyttöjä.

– Tässä on kuitenkin kyse kertaluontoisesta erästä. Pitää pysyvämmin pystyä lähivuosina näyttämään, että tämä velkaantuminen aidosti kääntyy laskuun ja budjetti pysyy ylijäämäisenä, Savio sanoo.

Petteri Orpo: Ei varaa politiikan muuttamiseen

Valtiovarainministeri Petteri Orpo totesi maanantaina Ylelle, että valtion kyky lyhentää tänä vuonna velkaansa lähes miljardilla eurolla todella tuli yllätyksenä, kun valtiokonttorin laskelmat valmistuivat.

Valtiovarainministeriön tuoreeseen ennusteeseen viitaten Orpo sanoi, että tiukasta talouspolitiikasta on pakko pitää jatkossakin kiinni, eikä esimerkiksi sosiaalietuuksien indeksijäädytyksiä ole varaa purkaa.

– Jokaisen pitää nyt ymmärtää se, että ensi vuonna talouskasvu laskee merkittävällä tavalla ja velkaantuminen uhkaa lähteä kasvuun. Ei ole varaa peruuttaa päätöksiä, ei löysätä finanssipolitiikkaa, eikä antaa vaalilupauksia.