1. yle.fi
  2. Uutiset

Palelua parkkipaikalla, paketointia ja ilotulitteiden myyntiä – urheilevien lasten vanhemmat paiskivat talkoohommia jopa kymmeniä tunteja vuodessa

Joulun alla talkoolaisille riittää töitä muun muassa kauppakeskuksissa. Harva kieltäytyy hommista.

talkoot
Miia Kirjonen ja Niina Nurminen talkoilevat tyttäriensä luistelujoukkueiden hyväksi kauppakeskus Karismassa Lahdessa.
Miia Kirjonen ja Niina Nurminen ahkeroivat paketointipisteellä taitoluistelujoukkueen hyväksi.Yle

Perjantai-illan ruuhka-aika on vasta aluillaan kauppakeskus Karismassa Lahdessa, mutta Lahden Taitoluistelijoiden äitien pyörittämälle paketointipisteelle on jo ehtinyt kertyä kunnon jono.

Vapaaehtoista maksua vastaan tarjottavalle paketointipalvelulle riittää kysyntää joulukuun puolivälissä.

– He, jotka tekevät itsekin samanlaisia hommia lastensa harrastusten hyväksi kaivelevat hyvinkin auliisti kukkaroitaan, mutta kaikki eivät huomaa kantaa kolikoita mukanaan tai eivät muuten halua maksaa, kertoo tämän joulun toista paketointivuoroaan aloitteleva Miia Kirjonen.

Kirjosen tytär luistelee Team el Mar -joukkueessa, jonka leireihin ja kisamatkoihin paketointityön tuotot käytetään. Työtä tehdään pareittain neljän tunnin vuoroissa aina aatonaattoon asti. Yhdelle perheelle vuoroja kertyy kahdesta kolmeen.

Tällä kertaa Kirjosen parina on Niina Nurminen, jolle talkootöistä on tullut oikeastaan oma harrastus. Kun vuoden koko vuoden talkoilut lasketaan yhteen, tunteja kertyy kymmeniä.

– Kyllähän tämä vie aikaa, mutta on kiva olla mukana, joukkueen huoltajanakin toimiva Nurminen sanoo.

Iso siivu vuosibudjetista

Talkoilla ja erilaisilla varainkeruutapahtumilla – joissa niissäkin talkoolaisia tarvitaan – on iso merkitys monen urheiluseuran toiminnalle.

– Ilman talkoolaisia emme pystyisi järjestämään kilpailuja tai luistelunäytöksiä ollenkaan, kertoo Lahden Taitoluistelijat ry:n seurajohtaja Mia Simpanen.

FC Kuusysin joulumarkkinat ovat yksi seuran tärkeimmistä varainkeruutapahtumista.
FC Kuusyin joulumarkkinat ovat tärkeä osa seuran varainhankintaa.Yle

Lahti Basketball junioreiden toiminnanjohtaja Jimi Koskinen arvioi, että omilla varainkeruutapahtumilla ja muilla talkoilla katetaan seuran budjetista noin neljännes.

– Aina välillä tulee pientä kyselyä, miksi näitä hommia on pakko tehdä, mutta kun lyödään lukuja pöytään, talkoohalukkuus nousee, Koskinen kertoo.

– Jos varainkeruutapahtumia ei talkoolaisten puutteessa pystyttäisi järjestämään, se tarkoittaisi kausimaksujen isoa nousua, kommentoi puolestaan FC Kuusysin kilpailupäällikkö Sami Kollanus.

Markkinoilla satapäinen talkooporukka

Kilpailupäällikkö Sami Kollanus, entinen junioripelaaja itsekin, puuhaa FC Kuusysin perinteisiä joulumarkkinoita tätä nykyä seuran palkollisena, mutta kokemusta on myös talkoista.

– Kyllä sitä on tullut seistyä aamusta iltaan tuolla parkkipaikan reunalla rahastamassa parkkimaksuja, Kollanus kertoo.

Joulumarkkinat ovat yksi FC Kuusysin tärkeimmistä varainkeruutapahtumista: niiden järjestämiseen tarvitaan noin satapäinen talkoojoukko. Parkkirahastuksen lisäksi käsipareja tarvitaan muun muassa siivouksessa ja liikenteenohjauksessa.

Kahden junioripelaajan isälle, joukkueenjohtaja Sami Nordenswanille, napsahti tänä vuonna liikenteenohjausnakki.

– Vaikka kuinka varustautuu, niin sormet ja varpaat ovat jäässä.

Mies hytisee kylmästä, mutta hymy ei hyydy eivätkä talkoohommat harmita, vaikka niihin uppoaakin monta päivää joulun ympärillä. Välipäivinä edessä on ilotulitemyyntiä.

– Ei haittaa yhtään. Tätä tehdään lasten hyväksi. Lapset harrastavat ja tällä tuetaan kausimaksuja, jotta kaikki lapset voivat harrastaa, Nordenswan sanoo.

Sami Nordenswan ohjaa liikennettä FC Kuusysin joulumarkkinoilla.
Sami Nordenswanin talkoourakka alkoi liikenteenohjaushommissa.

Harva kieltäytyy talkootöistä

Vaikka talkoissa on kyse vapaaehtoistyöstä, oletus on, että kaikki osallistuvat.

– Emmehän me ketään voida pakottaa, mutta toivottavaa on, että perhe sitoutuu joukkueen toimintaan, Team el Mar -taitoluistelujoukkueen Niina Nurminen kertoo.

Minuutilleen talkootöiden tekemistä ei kuitenkaan vahdata. Jos joku ei vaikkapa sairauden tai työkiireiden vuoksi pääse joka kerta osallistumaan, hänen poissaolonsa paikataan. Sama systeemi on FC Kuusysillä.

–Eivät ne työt ihan tasaisesti jakaudu, vaikka se olisikin ihannetilanne, Sami Kollanus sanoo.

Ainakin toistaiseksi vapaaehtoisia on riittänyt tarpeeksi, eikä tapahtumista ole työväen puutteen vuoksi jouduttu perumaan. Kollanus on kuitenkin huomannut, että vanhan ajan talkoohenki ei ole enää yhtä voimissaan kuin jokunen vuosi sitten.

– Ihmisten aika on arvokasta.

Lue myös:

Kolme perhettä piti kirjaa, miten paljon aikaa menee lasten harrastuksiin – tulos on hengästyttävä: "Vapaa viikonloppu on tuntematon käsite"

Lue seuraavaksi