Rovaniemen joulusesongissa ajaa myös oululaisia takseja – yrittäjän mukaan kuskeja on käyty uhkailemassa

Taksiliiton lappilaisyhdistyksestä kerrotaan, että tilanne oli täysin odotettavissa.

taksiliikenne (liikenne)
Valomainos taksin katolla.
Ari Vihanta / Yle

Oululainen taksiyritys on tuonut kilpailua Rovaniemen joulusesonkiin. Yritys liikennöi lähes tuplahinnalla paikallisiin takseihin nähden keskustan, Pajakylän ja lentokentän välillä.

Oululaisen 24 Games -yrityksen takseissa on asiakkaille näkyvissä hinnasto, jonka mukaan kyyti lentokentältä kaupunkiin maksaa 49 euroa. Paikallisilla takseilla tyypillinen hinta samalle matkalle on noin 25 euroa.

Kaikki taksiyrittäjät eivät ole suhtautuneet tulijoihin myötämielisesti.

– Muutama on tullut uhkailemaan, että pitää häipyä tai he hoitavat häipymisen, uhkavat vetää turpaan ja tuolla tavalla. Kyllähän tähän maahan ääntä sopii, että siinähän huudelkoon, mutta tottakai asiat pitää hoitaa virallisen prosessin kautta. Ei meillä tarvitse kuunnella tuollaista puhetta, 24 Games -yrityksen taksitoimintaa pyörittävä Markku Aitavaara sanoo.

Hänen mukaansa muutama kuljettaja pilaa paikallisten taksien maineen.

– On siellä myös kuljettajia, jotka ovat tulleet erittäin asiallisesti keskustelemaan, juteltu niitä näitä ja ovat sanoneet vain että tervetuloa kilpailemaan.

Tilanne oli odotettavissa

Suomen taksiliiton Lapin lääninyhdistyksen toiminnanjohtajan Veijo Petreliuksen mukaan taksilain uudistuttua oli täysin odotettavissa, että Lapin joululiikenteeseen saadaan uusia yrittäjiä, joiden hintoihin ei ole totuttu. Hintojen vuoksi suurimmassa ongelmassa ovat Petreliuksen mukaan asiakkaat, jotka ovat tottuneet kohtuuhintaisiin kuljetuksiin.

– Nyt tulee selkeitä niin sanottuja kerman kuorijoita, jotka hinnoittelevat itsensä kovaksi ja kun asiakkaat ovat tietämättömiä, niin he joutuvat ikävään tilanteeseen. Tämä ei Lapin matkailunkaan kannalta ole hyvä asia että heti ensimmäisenä, kun vapautuminen taksiliikenteestä tuli niin lähdetään joululiikenteessä tällaisiin ylilyönteihin.