1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. alihankinta

Alihankkijan maksettava miljoonakorvaukset Olkiluoto 3:n ulkomaisille sähköasentajille

Satakunnan käräjäoikeus antoi tuomion Elektrobudowan palkkariidasta. Sähköliiton mukaan ratkaisu osoittaa, että Suomessa pitää maksaa suomalaisten työehtojen mukaista palkkaa.

alihankinta
Olkiluodon rakenteilla oleva ydinvoimala.
Olkiluodon kolmosreaktori ei ole vieläkään valmis.TVO

Olkiluodon kolmosreaktorin työmaalla toiminut alihankkija on määrätty maksamaan lähes kahdeksan miljoonan euron korvaukset Suomeen tuomilleen ulkomaisille sähköasentajille. Elektrobudowan ja työntekijöitä edustavan Sähköliiton palkkakiista alkoi jo vuonna 2011.

Sähköliitto edusti kiistassa 186:tta puolalaista työntekijää. Päätös koski palkkaa, lomarahoja, päivärahoja, matka-ajan palkkaa ja muita etuja.

"Merkittävä päätös"

Sähköliitto katsoo ratkaisun osoittavan, että Suomessa toimivien yritysten on noudatettava suomalaisia työehtosopimuksia.

– Päätös on selkeä signaali ulkomaisille toimijoille, ettei Suomeen voi tulla tekemään töitä työehtosopimuksista välittämättä. Tällä on valtava merkitys suomalaiselle palkansaajaliikkeelle ja kotimaisille työehtosopimuksia noudattaville yrityksille, Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti sanoo.

Väntin mielestä ulkomaisten yritysten polkuhinnoittelu heikentää suomalaisten yritysten mahdollisuuksia pärjätä hintakilpailussa.

Päätös ei ole vielä lainvoimainen ja siitä voi valittaa.

Lue seuraavaksi