1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sunny Car Center

Sunny Car Centerin konkurssipesä vaatii Markku Ritaluomalta reilun miljoonan korvauksia

Julkisselvittäjän mukaan Markku Ritaluoma maksoi itselleen liian kovaa palkkaa ja nosti rahoja omiin tarpeisiinsa.

Sunny Car Center
kuvakollaasi
Sunny Car Centeristä oli tarkoitus tulla jopa eurooppalaisittain merkittävä autokaupan keskittymä Hämeenlinnaan. Yhtiö haettiin konkurssiin syyskuussa 2015.Yle Uutisgrafiikka

Konkurssipesä vaatii Sunny Car Centerin entiseltä suuromistajalta ja toimitusjohtajalta Markku Ritaluomalta vajaan 1,1 miljoonan euron takaisinmaksua konkurssipesälle. Kyse on toisesta konkurssiin menneen autokauppakeskuksen korvausoikeudenkäynnistä, jossa vaaditaan Ritaluomalta miljoonakorvauksia. Oikeudenkäynnin valmisteluistunto pidettiin maanantaina.

Julkisselvittäjä Jorma Tuomaala on katsonut, että Markku Ritaluoma on nostanut yhtiöstään ylisuurta palkkaa, vaikka Sunny Car Centerin taloudellinen tilanne oli huono. Vuonna 2014 Ritaluoman kuukausipalkka oli kanteen mukaan parhaimmillaan bruttona yli 46 000 euroa.

Palkan lisäksi julkisselvittäjä katsoo, että Ritaluoma on tehnyt yhtiön varoilla erilaisia ostoja ja maksuja, jotka eivät kuuluneet liiketoimintaan. Alunperin julkisselvittäjä vaati Ritaluomalta lähes 1,4 miljoonan euron takaisinmaksua pesälle. Valmisteluoikeudenkäynnissä summa oli pudonnut hieman alle 1,1 miljoonaan euroon.

Ritaluoma on omassa vastineessaan kiistänyt käytännössä kaikki julkisselvittäjän vaatimukset.

Yksi osa oikeudenkäyntien vyyhtiä

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi Markku Ritaluoman noin 6,2 miljoonan euron korvauksiin konkurssipesälle autokauppayhtiön rahallisesti suurimmassa kanteessa.

Samassa yhteydessä hämeenlinnalainen entinen kunnallispoliitikko ja Sunny Car Centerin hallituksessa ollut Iisakki Kiemunki tuomittiin maksamaan konkurssipesälle 350 000 euroa yhteisvastuullisesti Markku Ritaluoman kanssa. Käräjäoikeus sovitteli Kiemungin korvaussummaa huomattavasti alaspäin tuomittuun vahinkoon verrattuna.

Molemmat vastaajat ovat valittaneet päätöksestä Turun hovioikeuteen.

Mies kuvassa
Sunny Car Centerin suuromistaja ja toimitusjohtaja Markku Ritaluoma.Yle

Nyt käräjillä aloitettiin toinen Ritaluomaa ja Sunny Car Centeriä koskeva oikeudenkäynti. Tämän oikeudenkäynnin pääistunto pidetään huhtikuussa.

Suuret palkat johtavat toiseenkin oikeuden istuntoon

Oikeudenkäynnissä on kysymys osittain Ritaluoman suurista palkoista. Niihin liittyen myös Iisakki Kiemunki joutuu uudelleen käräjille maaliskuussa, sillä konkurssipesän mukaan Kiemunki oli ollut hallituksessa ollessaan hyväksymässä Ritaluoman palkankorotuksen.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on antanut myös yksipuolisen tuomion Sunny Car Centerin jääkiekkoaition vuokriin liittyvään tapaukseen. Tässä oikeudenkäynnissä korvauksiin tuomittiin Markku Ritaluoman äiti. Tämäkään oikeudenkäynti ei ole vielä käsitelty loppuun, sillä vastaaja on jättänyt asiassa takaisinsaantia koskevan haastehakemuksen. Tätä koskevan oikeudenkäynnin ajankohtaa ei ole vielä päätetty.

Näiden lisäksi avoinna on 320 000 euron takaisinsaantikanne, jossa vastaajina ovat Hämeenlinnan kaupungin omistama Linnan kiinteistökehitysyhtiö ja koko Sunny Car Centerin hallitus eli Markku Ritaluoma, Iisakki Kiemunki ja hallituksessa vain reilut yhdeksän kuukautta ollut kolmas henkilö.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus päätti, että tapausta ei käsitellä oikeudessa, vaan sen oikea käsittelypaikka on välimiesmenettely. Tästä päätöksestä julkisselvittäjä Jorma Tuomaala on jättänyt valituksen Turun hovioikeudelle.

Varmaa on, että Sunny Car Center työllistää oikeutta vielä pitkään ja pysyy samalla myös esillä julkisuudessa.

Lue seuraavaksi