Venäjä lisää sotilaallista läsnäoloaan Kuriilien saarilla lähellä Japania – maiden välinen rauhansopimus yhä kesken

Venäjä ja Japani ovat kiistelleet neljän saaren hallinnasta jo 70 vuoden ajan.

Kuriilien saaret
Venäjän ja Japanin välisten neuvotteluiden vastustajia
Venäjän ja Japanin välisten neuvotteluiden vastustajia Južno-Sahalinskissa 15. joulukuuta.Sergei Krasnoukhov / AOP

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti maanantaina rakentaneensa uusia parakkeja Japanin lähettyvillä sijaitseville Kuriilien eteläisille saarille. Saarien kohtalosta on kiistelty toisen maailmansodan loppumisesta lähtien. Maa siirtää sotilasjoukkojaan kahdelle saarelle, joissa parakit sijaitsevat.

Lisäksi Venäjä aikoo rakentaa tiloja aseistetuille ajoneuvoille.

kartta
Yle Uutisgrafiikka

Japani on toistuvasti vaatinut Venäjää vähentämään sotilaallista läsnäoloaan saarilla.

Kyse on Kurillien saariston neljästä eteläisimmistä, lähimpänä Japania sijaitsevista saarista. Ne ovat nimeltään Habomai, Shikotan, Kunashiri ja Etorofu. Pohjoiset saaret taas ovat virallisesti Venäjän hallussa.

Japani kuitenkin katsoo, että nämä neljä saarta kuuluvat Hokkaidon pohjoiseen territorioon. Venäjän mielestä ne taas ovat osa Kuriilien saaristoa, joka annettiin Venäjälle toisen maailmansodan päätteeksi.

Kuriilien saaristo on ollut niin Venäjän kuin Japanin hallussa historian saatossa.

Rauhansopimus jäänyt kesken saarikiistan takia

Vuonna 1956 maat sopivat, että Venäjä luovuttaisi kaksi neljästä saaresta takaisin Japanille sen jälkeen, kun maat ovat solmineet rauhansopimuksen. Rauhansopimus on kuitenkin yhä tekemättä, sillä Japani on vaatinut kaikkia neljää saarta itselleen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Japanin pääministeri Shinzo Abe ovat tavanneet lukuisia kertoja sopiakseen saarista. Viimeksi maiden valtiopäämiehet tapasivat marraskuun puolivälissä, ja seuraava tapaaminen on sovittu tammikuulle.

Rauhansopimuksen valmistumisessa edistyttiin marraskuussa, kun lähteet Japanin hallinnosta kertoivat, että pääministeri Abe yrittää sopia kahdesta saaresta, kuten vuoden 1956 sopimuksessa alun perin todettiin. Asiasta kertoi japanilaislehti Asahi Shimbun (siirryt toiseen palveluun).

Venäjä ei ole halunnut luovuttaa saaria, sillä se pelkää, että Japani antaisi Yhdysvaltojen sijoittaa ohjuksia saarille.

Lähteet: Reuters