Lumilautailija Peetu Piiroinen katsoo nyt kisoja kotisohvalta ristiriitaisin tuntein: ”Reissuihin olisi kiva päästä, mutta kilpaileminen ei kiinnosta pätkääkään”

Yksi Suomen menestyneimmistä lumilautailijoista opettelee nyt valmentamaan junnuja.

lumilautailu
Lumilautailija Peetu Piiroinen ei kaipaa henkisesti ja fyysisesti rankkaa kilpailemista
Lumilautailija Peetu Piiroinen ei kaipaa henkisesti ja fyysisesti rankkaa kilpailemista

Lumilautailija Peetu Piiroinen lopetti kilpauransa viime kauden jälkeen, kolmekymppisenä. Loukkaantumisia oli sen verran takana, että uusien temppujen opettelu ja riskinotto eivät enää houkutelleet.

Yli kymmenen vuotta maailmaa kiertäneelle laskijalle syksy onkin ollut uuden opettelua. Kun seuraa maajoukkuekavereiden reissaamista kotisohvalta käsin, tunne on ristiriitainen.

– On se vähän tyhjä tunne. Olisi kivaa olla reissussa, mutta toisaalta kun katsoo kisoja niin ei tekisi kyllä mieli pätkääkään tehdä sitä, kun tietää mitä se tekee kropalle, kertoi Piiroinen Puoli seitsemän haastattelussa.

Kisaaminen ottaa koville myös henkisesti. Koko ajan tulee uusia nuoria laskijoita kisoihin mukaan eikä menestyminen ole helppoa.

– Jos haluaa menestyä eikä menestystä tule, niin se on pidemmän päälle rankkaa.

Olympiahopea uran kovin saavutus

Piiroisen uran huippuaikaa oli 2010-luvun alku. Hän voitti hopeaa Vancouverin olympialaisissa 2010 ja oli Sotsin olympialaisissa 2014 seitsemäs.

Olympiahopean arvon hän on tajunnut tosissaan vasta jälkikäteen.

– Silloin mitali ei edes ollut niin iso juttu. Vasta pari vuotta myöhemmin tajusin sen merkityksen näkyvyyden kannalta Suomessa ja maailmalla. Se oli isoin juttu mitä lumilautailussa voitin.

Sitten loukkaantumiset ja etenkin selkäongelmat alkoivat verottaa menestystä. Jos kilpailemista olisi halunnut jatkaa, olisi pitänyt opetella uusia temppuja. Se taas olisi tiennyt uusia loukkaantumisia.

Siksi kilpaura sai jäädä.

Kotirinteissä laskeminen maistuu yhä

Mutta laskemista Piiroinen ei ole lopettanut. Hän käy rinteessä edelleen kolmisen kertaa viikossa. Piiroinen on tuttu näky lapsuuden kotirinteessä Hyvinkään Sveitsissä ja Sipoon Talmassa.

Hän työskentelee myös Ylen lumilautailuasiantuntijana ja ottaa ensiaskelia pienten lautailijoiden valmentajana.

– Vedän kaverin kanssa laskutreenejä junnuille. Opettaminen on haastavaa, jännä nähdä miten junnut pystyvät siinä kehittymään.

Muuten tulevaisuudensuunnitelmat ovat vielä vähän auki.

– On toisaalta kiva olla kotonakin ja tehdä sellaisia asioita joita ei ole aiemmin ehtinyt tehdä.