1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Riistetyt rekkakuskit ajavat Suomenkin teillä, Mäntyharjun kemikaalionnettomuus paljasti ongelmia, lisää lunta koko maahan

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kuva: Paulus Markkula / Yle

Kotina parin neliön koppi, palkkana puolet siitä mitä pitäisi

Euroopan teillä ajaa monen kerroksen rekkakuskeja. Tilastojen mukaan puolalainen, kansainvälisiä kuljetuksia ajava kuski tienasi toissa vuonna keskimäärin 600 euroa kuussa ja suomalainen 2 800 euroa. Alinta kastia Euroopan teillä ovat filippiiniläiset kuskit, jotka ajavat lähes kellon ympäri kahden euron tuntipalkalla. Kuljetusalan kirjavista työoloista ja palkoista voit lukea täältä.

Keväinen kemikaalionnettomuus paljasti epäkohtia

Viime huhtikuussa Mäntyharjun metsissä, Kinnin liikennepaikalla tapahtui harvinainen kemikaalionnettomuus, kun 601 metriä pitkä säiliövaunuletka lähti liikkeelle ja törmäsi sivuradan päässä olleeseen päätypuskimeen. Rytäkässä maahan lorisi 35 tonnia puhdasta, erittäin räjähdysherkkää kemikaalia. Onnettomuus on paljastanut monia epäkohtia kemikaalien kuljetuksiin sekä kemikaalivuotojen jälkihoitoon liittyen. Mitä tuona lauantaina oikein tapahtui? Siitä kertovat nyt kolme ihmistä onnettomuuden läheltä.

Kuva: Jani Rautiainen / Etelä-Savon pelastuslaitos

Lehti: Venäjä mustamaalasi Trump-tutkija Muelleria somessa

Venäjä on kohdistanut disinformaatiokampanjan Yhdysvalloissa erikoissyyttäjä Robert Muelleriin, kertoo The Washington Post -lehti. Lehden mukaan kampanja alkoi pian sen jälkeen, kun hänet oli nimetty tutkimaan Donald Trumpin presidentinvaalikampanjan mahdollisia yhteyksiä venäläisiin. Venäjä hyödynsi lehden mukaan Muelleriin kohdistuneissa hyökkäyksissään Facebookiin ja Twitteriin luotuja valetilejä.

Robert Mueller Kuva: Michael Reynolds / EPA

Trumpin entisen neuvonantajan tuomio tulee tänään

Tänään tiistaina tulee vihdoin Yhdysvaltain liittovaltion tuomarin tuomio liittyen Donald Trumpin entiseen neuvonantajaan Michael Flynniin. Mielenkiintoisinta on, miten paljon paljastetaan tuomion perusteista. Jos esimerkiksi vahvistuu, että Flynn oli keskustellut Venäjä-pakotteiden lieventämisestä Venäjän Washingtonin-lähettilään kanssa Trumpin käskystä, asia on tietenkin Trumpin kannalta vakava.

Michael Flynn Kuva: Andrew Harrer / EPA

Lisää lunta lähes koko Suomeen

Vielä aamulla lunta tulee niin etelässä kuin pohjoisessakin, mutta sademäärät ovat pieniä. Lunta sataa päivälläkin monin paikoin kuuroittain, ja ajokeli voi olla paikoin huono. Pohjois-Lapissa on selkeämpää ja pakkasta on parisenkymmentä astetta. Loppuviikolla sää poutaantuu ja kylmenee, kertoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi.

Kuva: Yle

Lue lisää Ylen sääsivuilta.