Valkoinen talo kiistää Turkin ulkoministerin väitteet: ”Trump ei sitoutunut luovuttamaan imaami Gülenia Turkkiin”

Turkkilaisministeri kertoi aiemmin, että presidentti Donald Trump oli ilmoittanut G20-kokouksessa turkkilaiselle virkaveljelleen, että Yhdysvallat ”työskentelee parhaillaan” Gülenin luovutusasian kanssa.

Fethullah Gülen
Presidentit Donald Trump ja Recep Tayyip Erdogan kuvattuna Naton päämajassa Brysselissä heinäkuussa 2018.
Presidentit Donald Trump ja Recep Tayyip Erdogan kuvattuna Naton päämajassa Brysselissä heinäkuussa 2018.Tatyana Zenkovich / EPA

Valkoinen talo kiistää Turkin ulkoministerin väitteet, joiden mukaan presidentti Donald Trumpin hallinto olisi luovuttamassa kiisteltyä imaamia Fethullah Gülenia Turkkiin.

Ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu kertoi eilen, että Trump olisi sanonut aiemmin tässä kuussa Buenos Airesin G20-kokouksessa presidentti Recep Tayyip Erdoganille, että Yhdysvallat ”työskentelee parhaillaan” Gülenin luovutusasian kanssa.

Valkoisen talon mukaan Trump ei sitoutunut keskusteluissaan Erdoganin kanssa luovuttamaan Pennsylvaniassa asuvaa Gülenia Yhdysvalloista Turkkiin.

Turkki syyttää Gülenia Turkin vuoden 2016 vallankaappausyrityksestä. Gülen on kiistänyt Turkin syytökset.

Omaehtoisessa maanpaossa oleva Gülen on ollut kuluneen vuorokauden aikana otsikoissa myös liittyen Trumpin entiseen kansallisen turvallisuuden neuvonantajaan Michael Flynniin.

Flynnin kahden aiemman liikekumppanin syytetään toimineen vieraan vallan agenttina lobatessaan Gülenin luovutuksen puolesta.

Myös Flynn myönsi keväällä FBI:n kuulemisessa, että hänellä oli Yhdysvaltain presidentinvaalien aikana ja vielä niiden jälkeenkin runsaan puolen miljoonan dollarin lobbaussopimus Turkin kanssa, josta hän ei ollut kertonut.

Flynnin on määrä saada tuomio tänään. Venäjä-tutkintaa johtava erikoissyyttäjä Robert Mueller ei suosittele Flynnille vankeusrangaistusta, koska tämä on Muellerin mukaan auttanut merkittävällä tavalla käynnissä olevaa Venäjä-tutkintaa.

Aiheesta lisää:

Lähteet: Valkoisen talon entiselle neuvonantajalle Michael Flynnille tarjottiin miljoonia Gülenin toimittamisesta Turkkiin

Turkki: Naurettavaa väittää, että uskonoppineen kaappauksesta neuvoteltiin Michael Flynnin kanssa

Lähteet: Reuters, AFP