1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Robert Mueller

WP: Venäläisten valetilien hyökkäykset kohdistuivat erikoissyyttäjä Muelleriin pian Trumpin valinnan jälkeen

Sosiaalisen median valetileillä väitettiin muun muassa, että erikoissyyttäjä Mueller oli korruptoitunut ja toiminut aiemmin ääri-islamilaisten ryhmien kanssa. 

Robert Mueller
Robert Mueller
Robert MuellerMichael Reynolds / EPA

Venäjä kohdisti disinformaatiokampanjansa erikoissyyttäjä Robert Muelleriin pian sen jälkeen, kun hänet oli nimetty tutkimaan Donald Trumpin presidentinvaalikampanjan mahdollisia yhteyksiä venäläisiin.

The Washington Post -lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että hyökkäykset Muelleria vastaan alkoivat joitakin kuukausia sen jälkeen, kun Trump aloitti presidenttinä.

Lehti kuvailee, että autettuaan Trumpin Valkoiseen taloon ryhtyivät venäläiset tekemään kaikkensa neutralisoidakseen suurimman uhan, mikä voisi kammeta presidentin virastaan.

Venäjä hyödynsi Muelleriin kohdistuneissa hyökkäyksissään Facebookiin ja Twitteriin luotuja valetilejä. Niissä väitettiin erikoissyyttäjää korruptoituneeksi sekä kuvailtiin tietoja Venäjän sekaantumisesta vuoden 2016 vaaleihin sekopäisiksi salaliittoteorioiksi.

Eräässä Instagram-postissa kerrottiin puolestaan, että Mueller oli toiminut menneisyydessään ääri-islamilaisten ryhmien kanssa.

Washington Post -lehti kertoi eilen ensimmäiset tietonsa raporteista, joita suuret teknologiayhtiöt olivat luovuttaneet Yhdysvaltain senaatin tiedusteluvaliokunnalle.

Niistä käy ilmi, että venäläiset kohdistivat erilaisille väestöryhmille ennen vaaleja ja niiden jälkeen tarkasti punnittua disinformaatiota.

Esimerkiksi republikaanien kannattajia yllytettiin äänestämään ja heille suunnattiin esimerkiksi aseenkanto-oikeuteen ja maahanmuuttoon liittyviä viestejä. Demokraatteja tyypillisesti äänestäneille afrikkalais-amerikkalaisille puolestaan kohdistettiin some-tileiltä uutisia, jotka vähättelivät äänestämisen merkitystä.

Senaatin tiedusteluvaliokunta ei ota kantaa The Washington Postin tietoihin eikä myöskään kerro, pitääkö se nyt esille tulleita havaintoja oikeina.

Aiheesta lisää:

Russian disinformation teams targeted Robert S. Mueller III, says report prepared for Senate (siirryt toiseen palveluun)

Reports outline Russian attacks against Mueller (siirryt toiseen palveluun)

USA:n senaatin raportti: Venäjä käytti kaikkia some-keinoja Trumpin ja republikaanien tukemiseen

Lue seuraavaksi