Puolustusvoimat saa lisätä ammuntoja Tyrrissä Kouvolassa – uusi ympäristölupa poistaa rajoitukset laukausten määrässä

Rajoitukset poistuvat sitten, kun puolustusvoimat saa vähennettyä ympäristöön aiheutuvaa melua riittävästi.

ympäristöluvat
Tyrrin ampumarata
Arkistokuva Tyrrin ampumaradasta vuodelta 2011.YLE / Eijaleena Martikainen

Puolustusvoimat on saanut luvan lisätä ammuntoja Tyrrin ampumakeskuksessa Kouvolan Utissa. Puolustusvoimat haki muutosta ympäristölupaan, koska sallittu harjoitusmäärä ei ole sen mukaan ollut riittävä.

Uuden ympäristöluvan mukaan ampumiskertoja ei enää rajoiteta 300 metrin radalla laukausten määrän perusteella. Entisen luvan mukaan radalla sai ampua pienikaliiperisilla aseilla korkeintaan tuhat laukausta vuodessa.

Rajoitus poistuu sitten, kun puolustusvoimat on saanut vähennettyä ampumaradan melua ympäristössä riittävästi. Aluehallintoviraston mukaan meluraja-arvojen saavuttaminen edellyttää vähintään uuden ampumakatoksen rakentamista.

Melutaso saa kohota lähimmillä asuintaloilla Utin, Ranta-Utin ja Kuivalan alueilla enintään 65 desibeliin ja lähimmillä mökeillä Haukkajärven ranta-alueilla enintään 60 desibeliin.

Ampumaradalla saa järjestää kisoja

Uuden lupamääräyksen mukaan ampumaradan melua on tarkkailtava vähintään joka kolmas vuosi ainakin kahdesta nykyisin käytössä olevasta seurantapisteestä, joista toinen on Hyppäläntiellä.

Uuden ympäristöluvan mukaan ampumaradalla voidaan järjestää lisäksi kilpailutapahtumia viisi kertaa ja enintään 15 vuorokautena vuodessa. Tuolloinkin ampuminen saa alkaa aikaisintaan kello 7 ja sen tulee päättyä kello 21:een mennessä.

Tyrrin ampumaratoja käytetään pääasiassa Utin jääkärirykmentin koulutustarkoituksiin ja kertausharjoituksiin. Lisäksi ratoja käyttävät muut puolustusvoimien joukko-osastot, rajavartiolaitos, poliisi, reserviläisjärjestöt ja ampuma- ja metsästysseurat.