Ylivieskassa havaittu syyhytapauksia – tartuntoja tällä hetkellä parikymmentä

Syyhypunkin aiheuttama sairaus oireilee kutinana etenkin iltaisin ja öisin.

Ylivieska
raavittu käsivarsi
Mika Viljanen / Yle

Ylivieskassa on havaittu syyhytapauksia. Tartuntoja on tullut ilmi noin 10–20 muutamissa Ylivieskan kouluissa ja päiväkodeissa.

Syyhytartuntaa epäilevän kannattaa soittaa terveyskeskukseen, josta saa tarkemmat ohjeet syyhyn hoitoon liittyen.

Syyhypunkin aiheuttama sairaus oireilee kutinana etenkin iltaisin ja öisin. Syyhy tarttuu ihmisestä toiseen kosketustartuntana ja sen voi saada myös vaatteiden tai vuodevaatteiden välityksellä.

Syyhy ei yleensä tartu kättelystä, vaan tartuntaan vaaditaan pidempiaikainen kontakti. Tartunta ei näy heti, vaan oireet alkavat ensitartunnassa noin 3–6 viikon kuluttua.

Syyhyä epäillään kutinan perusteella. Usein iholta löytyy näppylöitä, raapimajälkiä ja jopa vesirakkuloita. Noin 0,04 millimetrin kokoista syyhypunkkia on vaikea erottaa paljaalla silmällä.

Leviämisen estämiseksi kaikki altistuneet, esimerkiksi perheenjäsenet tai samassa päivähoitoryhmässä olevat lapset, on hoidettava samanaikaisesti. Lapsen syyhytartunnasta tulee ilmoittaa kouluun tai päiväkotiin. Kouluun ja päiväkotiin voi palata onnistuneen hoidon jälkeen. Syyhy ei tartu enää 24 tuntia hoidon päättymisen jälkeen.

Syyhy hoidetaan ensisijaisesti apteekista ilman reseptiä saatavalla voiteella.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme! (siirryt toiseen palveluun)