17-vuotias kehitysvammainen jätettiin ulos talvella ilman päällysvaatteita – kolmelle sairaanhoitajalle syyte

Sairaanhoitopiiri irtisanoi kolme työntekijää tapahtuneen jälkeen.

käräjäoikeudet
Pitkäniemen sairaalan rakennus Nokialla.
Pitkäniemen sairaalan päärakennus. Juha Kokkala / Yle

Pitkäniemen sairaalassa Nokialla jätettiin joulukuun lopussa vuonna 2016 kehitysvammainen, silloin 17-vuotias poika ulos ilman päällysvaatteita. Kehitysvammaisten kuntoutusyksikön asiakas ehti olla ulkona yli tunnin.

Lämpötila oli nollassa, ja 17-vuotias poika paleli ulkona.

Kolmea naista syytetään nyt pahoinpitelystä Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Naisille luettiin syytteet tiistaina.

Syyttäjän mukaan kaksi naisista laittoi pojan ulos ja kolmas sairaanhoitaja oli tullut vahtimaan poikaa, mutta ei päästänyt tätä sisälle.

Syyttäjä vaatii naisille sakkorangaistusta.

Kuulusteluissa sairaanhoitajat myönsivät laittaneensa pojan ulos ja vahtineensa poikaa noin puolen tunnin ajan. Tapahtumista oli valvontakameravideo.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kertoi tapauksesta vuosi sitten. Se teki työntekijöidensä toiminnasta poliisille tutkintapyynnön.

Sairaanhoitopiiri kertoi vuoden 2017 tammikuussa, että kolme työntekijää on jo irtisanottu ja kaksi muuta on saanut varoituksen.

Hallintoylihoitaja Tiina Surakka kommentoi vuosi sitten Ylelle, että toiminta oli lain ja sairaanhoitopiirin eettisten periaatteiden vastaista. Tapaus on hänen mukaansa vakava.

– Kehitysvammahuollossa ihmiset ovat aina nimenomaan meidän vastuulla ja lainausmerkeissä jopa meidän armoilla. Siellä korostuvat äärimmäisen korkea eettinen työmoraali ja hyvän hoidon periaatteet. Kun lainsäädäntöä ja lakiakin rikotaan, on reaktio ollut asianmukainen. Hyvin jämäkkä ja selkeä viesti siitä, ettei näin saa toimia.

Lue lisää:

Henkilökunta jätti kehitysvammaisen ulos ilman päällysvaatteita – sairaanhoitopiiri pyytää poliisia tutkimaan