Puola taipui EU:n tahtoon ja palauttaa eläkkeelle pakotetut tuomarit korkeimpaan oikeuteen

Parisenkymmentä eläkkeelle määrättyä tuomaria saa työnsä takaisin.

Puola
Andrzej Duda
Puolan presidentti Andrzej DudaHayoung Jeon / EPA

Euroopan unionin tuomioistuin päätti maanantaina, että Puolan täytyy välittömästi peruuttaa laki, joka pakotti maan korkeimman oikeuden tuomareita jäämään eläkkeelle. Laki aiheutti kiistan EU:n ja Puolan välille.

Puolan presidentti Andrzej Duda ilmoitti, että hän hyväksyy tuomarien eläkeikää madaltavan lain perumisen. Päätöksen myötä noin parikymmentä syrjään siirrettyä korkeimman oikeuden tuomaria voi palata tehtäviinsä.

Puolaa hallitseva Laki- ja oikeuspuolue PiS suostui jo aiemmin EU-tuomioistuimen lokakuussa tekemään väliaikaiseen päätökseen lain jäädyttämisestä.

Heinäkuussa voimaan astunut laki laski tuomarien eläkeiän 70 vuodesta 65 vuoteen ja nostatti laajoja mielenosoituksia. Noin kolmannes tuomareista – yli kaksikymmentä – pakotettiin silloin eläkkeelle.

Konservatiivinen ja kansallismielinen PiS nousi valtaan Puolassa vuonna 2015. Puolue ajoi useita uudistuksia, jotka ihmisoikeusjärjestöjen ja EU:n mukaan uhkasivat laillisuusperiaatetta ja lisäsivät hallituksen otetta oikeusistuimista.

Laki ja oikeuspuolue perusteli uudistuksia tarpeella tehostaa oikeusistuimia ja päästä eroon kommunismin jäänteistä.

Ensi vuoden vaaleihin valmistautuva valtapuolue on nyt näyttänyt merkkejä siitä, että se aikoo pehmentää kantojaan useissa asioissa.

Lisätty tieto eläkeiästä klo 16:40

Lue myös:

EU-tuomioistuin määräsi Puolan jäädyttämään lain, jolla passitettaisiin korkeimman oikeuden tuomarit aikaisemmin eläkkeelle

Puola perääntyi tuomarikiistassa EU:n kanssa

Lähteet: AFP, AP, Reuters