Rikkaat rikastuivat viime vuonna pienituloisia vauhdikkaammin – tulonjakotilasto osoittaa tuloerojen kasvaneen

Alueellisesti vertailtuna tuloerot olivat suurimmat Helsingin seudulla.

tuloerot
Rypistyneitä viiden euron seteleitä ja 20 sentin kolikko.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Tuloerot kasvoivat viime vuonna, kertoo Tilastokeskus (siirryt toiseen palveluun). Tulonjaon kokonaistilastosta käy ilmi, että suurituloisten reaalitulot kasvoivat vuoteen 2016 verrattuna enemmän kuin keski- ja pienituloisten tulot.

Suurituloisimman kymmenyksen tulotaso kasvoi 4,4 prosenttia, kun taas keskituloisilla kasvua oli 1,3 prosenttia. Neljän pienituloisimman kymmenyksen tulot kasvoivat yhteensä 1,2 prosenttia.

Kaikista pienituloisimman kymmenyksen tulot kasvoivat kuitenkin 2,2 prosenttia.

Suurituloisimman kymmenyksen keskitulot kuusinkertaiset

Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna pienituloisimman kymmenyksen tulojen keskiarvo oli noin 10 820 euroa henkeä kohti vuodessa. Suurituloisimman kymmenyksen keskiarvo oli siihen verrattuna noin kuusinkertainen, eli noin 66 100 euroa. Viime vuoden mediaanitulo oli 24 860 euroa vuodessa eli noin 2 070 euroa kuukaudessa.

Suhteellisia tuloeroja kuvaava Gini-kerroin nousi 27,7:een, eli se oli 0,5 prosenttiyksikköä edellisvuotta suurempi. Tilastokeskuksen mukaan Gini-kerroin oli lähes samalla tasolla kuin vuonna 2010.

Alueellisesti tuloerot olivat suurimmat Helsingin seudulla. Tuloerot olivat pieniä muun muassa Pohjois-Pohjanmaalla Haapaveden ja Siikalatvan seudulla sekä monilla seuduilla Koillis-Suomessa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) myönsi jo alkuvuodesta, että vuoden 2017 tuloeroihin oli odotettavissa kasvua, sillä talouskasvu oli yllättävänkin vauhdikasta.

– Silloin kun talous kasvaa voimakkaasti, silloin tuloerot tahtovat myös kasvaa, Sipilä sanoi eduskunnassa helmikuussa.

Tänä vuonna julkaistusta selvityksestä ilmeni, että Sipilän hallituksen talouspolitiikka ei ole juuri kasvattanut tuloeroja, jos työllisyysvaikutus otetaan huomioon. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Jussi Tervola ja Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen totesivat kuitenkin selvityksessään, että ilman työllisyysvaikutusta tuloerot ovat kasvaneet hieman.

THL:n Tervola arvioi syksyllä STT:lle, että hallituksen politiikka on hyödyttänyt erityisesti työssäkäyviä. Etuuksien saajien asema ei ole ollut yhtä hyvä.