Siun sote investoi kovaa tahtia Joensuun Tikkamäelle

Siun sote kuntayhtymä investoi Joensuun sairaala-alueelle etupainotteisesti, koska kuntapäättäjät ovat epävarmoja sote-uudistuksen seurauksista.

Joensuu
Pohjois-Karjalan keskussairaala
Sakari Partanen / Yle

Siun sote velkaantuu roimasti lähivuosina. Pohjois-Karjalan ja Heinäveden sosiaali- ja terveyspalvelut järjestävällä kuntayhtymällä on nyt velkaa 87 miljoonaa euroa.

Kahdessa vuodessa lainakanta kasvaa 33 miljoonalla eurolla. Näin Siun sotella on suunnitelmien mukaan vuoden 2020 lopussa velkaa 120 miljoonaa euroa.

Velkaantuminen ei pääty siihen. Yhtymävaltuusto päätti joulukuun 12. päivä uusista rakennushankkeista, jotka ajoittuvat vuosille 2020-2025. Keskussairaalan E-siiven korjaus ja uuden yhteislaboratorion rakentaminen maksavat yhteensä yli 70 miljoonaa euroa.

Siun soten valtuuston puheenjohtajaa, joensuulaista Pentti Keskisaloa ei huolestuta Siun soten velkamäärän kasvu.

– Kuntayhtymän kiinteistöthän siirtyvät sote-uudistuksessa valtion kiinteistöyhtiölle, Keskisalo toteaa.

Sen sijaan Pohjois-Karjalan kuntapäättäjillä on Keskisalon mukaan toinen huolenaihe. Sama syy selittää myös kovan investointitahdin Tikkamäen sairaala-alueella Joensuussa.

– Meillä on huoli, säilyykö Pohjois-Karjalan keskussairaala kahdentoista päivystävän sairaalan joukossa. Lisäksi on pelko, että yliopistosairaalat kahmivat investointirahat tulevaisuudessa, siksi tehdään investointeja etupainotteisesti, Keskisalo perustelee.

Siun sote tarvitsee vielä sosiaali- ja terveysministeriön luvan, että kuntayhtymä saa käynnistää E-siiven noin 67 miljoonaa euroa maksavan korjauksen.