Tervola investoi Keskustiehen ja terveyskeskukseen – budjetti muutaman vuoden alijäämäinen

Tervolan talous on kuitenkin kuosissa aikaisemmilta vuosilta kertyneen 13 miljoonan euron ylijäämän turvin.

kuntatalous
Tervolan terveyskeskus.
Tervola on varannut terveyskeskuksen remonttiin miljoona euroa kahdelle seuraavalle vuodelle.Heidi Hannukainen / Yle

Tervolan kunnan ensi vuoden talousarvio on laadittu 1,1 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Noin miljoonan euron alijäämää ennakoidaan myös suunnitelmavuosille 2020 ja 2021.

Kunnan talous on kuitenkin kuosissa, sillä sen taseessa on noin 13 miljoonaa euroa aikaisemmilta vuosilta kertynyttä ylijäämää. Vuosikate Tervolassa on ensi vuonna noin 120 000 euroa plussalla.

– Tervolan talous on ihan hyvässä kuosissa. Talousarvio on laadittu pitkälti hallintokuntien ja lautakuntien esitysten pohjalta, luonnehtii kunnanjohtaja Mika Simoska.

Isojen uudistusten vaikutuksia ei vielä tiedetä

Tervolassa on tänä vuonna tehty isoja ratkaisuja, jotka heijastuvat pitkälle tulevaisuuteen. Niiden vaikutuksia ei kuitenkaan tiedetä vielä.

– Näemme ensi vuoden aikana miten maatalouslomituksen siirto Ylitorniolle, terveyspalvelujen osittainen ulkoistus Terveystalolle ja Mehiläinen Länsi-Pohjan aloittaminen vaikuttavat meidän toimintaamme, Simoska sanoo.

Simoskan mukaan johtopäätöksiä tehdään vasta ensi vuoden jälkeen.

– Sen jälkeen mietimme erilaisia ratkaisuja, kuten onko tarvetta tarkastaa veroprosenttia ja toisaalta miten kunnan palveluita jatkossa järjestetään.

Ensi vuonna Tervolan veroprosentti on nykyinen 19,50.

Valtionosuudet laskussa

Positiivista Tervolan taloudessa on verotulojen kasvu.

– Verotulot ovat kasvaneet kaikissa Suomen kunnissa. Lisäksi tänä vuonna tuulivoiman verotus on muuttunut. Tervolaa tuulivoimasta tällä noin 250 000 euroa kiinteistöveroa, kun aiemmin sitä kertyi vajaa 100 000 euroa.

Haastetta puolestaan tuo se, että valtionosuudet ovat kääntyneet laskuun.

– Tervolan kunta on ollut yksi suurimpia menettäjiä valtionosuusuudistuksessa. Me olemme menettäneet 233 euroa asukasta kohti eli yhteensä 776 000 euroa vuodessa vuoden 2014 tasoon verrattuna , Simoska kertoo.

Keskustien parannus investointien kärkihanke

Tervola investoi ensi vuonna noin 1,5 miljoonalla eurolla. Suurin kohde on kirkonkylän halki kulkeva Keskustie.

– Se on varmaan tärkein investointi ja se näkyy kuntalaisille ja matkailijoille. Perjantaina tuli tieto, että maakunnan yhteistyöryhmä on hyväksynyt hankkeen. On hyvin todennäköistä, että hanke lähtee liikkeelle ensi kesänä.

Keskustien parannus on kahden miljoonan euron hanke, johon kunta satsaa puoli miljoonaa. Loppu rahoitus tulee EU:lta ja liikennevirastolta.

– Tavoite on, että Keskustie on peruskorjattu 2020, Simoska sanoo.

Terveyskeskuksen lisäsiipeen laitetaan miljoona euroa

Toinen iso hanke kunnassa on uuden siiven rakentaminen terveyskeskukseen. Siihen on varattu yhteensä miljoona euroa kahdelle seuraavalle vuodelle.

Tervolassa voidaan panostaa myös palveluiden parantamiseen.

– Lapsiperheiden kotipalveluun ja vanhusten palveluihin on osoitettu hieman henkilöresurssia. Taloudellisia resursseja kohdennetaan myös varhaiskasvatukseen. Sen lisäksi pieniä resursseja kohdistetaan kunnan tiedottamiseen ja viestinnän parantamiseen, Simoska kertoo.