Saksan poliisi vapautti Oulun seksuaalirikoksista epäillyn tietokatkoksen takia – "Tämä ei ole ainutkertainen tapaus, kun puhutaan kansainvälisestä toiminnasta"

Oulun poliisi kertoo, että epäilty on ehditty vapauttaa Saksassa ennen kuin hänet saatiin siirrettyä Suomeen.

Kuva: Ronald Wittek / EPA

Oulun seksuaalirikosvyyhdissä epäilty, Saksassa viime viikolla kiinniotettu mies on tällä hetkellä vapaana, Oulun poliisi kertoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Oulun poliisin mukaan epäilty on ehditty vapauttaa Saksassa ennen kuin hänet saatiin siirrettyä Suomeen, "viranomaisten välisen tiedonsiirron katkoksen takia".

Oulun poliisilaitoksen rikosylikomisario Markus Kiiskinen sanoo, että ei tiedä tarkemmin tietokatkoksen syistä tai tapauksen kulusta. Hän ei pysty kertomaan sitä, onko tietokatkos tapahtunut Suomessa vai Saksassa.

– Tämä ei ole ainutkertainen tapaus, kun puhutaan kansainvälisestä toiminnasta. Olen kuitenkin toiveikas, että hänet löydetään, mutta nyt näyttää siltä, että vähän kestää.

Oulun käräjäoikeus on vanginnut henkilön poissaolevana todennäköisin syin epäiltynä törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja törkeään raiskaukseen. Henkilöstä on annettu kansainvälinen etsintäkuulutus.

Laaja seksuaalirikosvyyhti

Poliisi julkaisi miehen kuvan ja nimen viime viikolla ja pyysi miehestä havaintoja. Miestä epäillään osalliseksi laajaa julkisuutta herättäneeseen tapaukseen, jossa useaa ulkomaalaistaustaista epäillään muun muassa alle viisitoistavuotiaan tytön raiskauksesta.

Samaan tapaukseen liittyen on jo vangittu seitsemän miestä, jotka ovat tulleet Suomeen joko turvapaikanhakijoina tai kiintiöpakolaisina.

Nyt kaikkiaan kahdeksan miehen epäillään törkeästi hyväksikäyttäneen alle 15-vuotiasta kantasuomalaista lasta. Neljää heistä epäillään myös törkeästä raiskauksesta. Kahta epäillään näiden nimikkeiden lisäksi vielä tytön pahoinpitelystä.

Hyväksikäyttöä oli kestänyt miltei viisi kuukautta yksityisasunnossa, kesäkuun alusta lokakuun loppuun. Myös pahoinpitelyn tekoajaksi on merkitty sama kuin muissa teoissa, lähes viisi kuukautta. Kyse on fyysisestä pahoinpitelystä.

Tuiran tapaukset

Lisäksi poliisi tutkii kahta Oulun Tuirassa tapahtunutta seksuaalirikosepäilyä. Myös näissä tapauksissa epäillyt tekijät ovat tulleet Suomeen pakolaisina tai turvapaikanhakijoina.

Toista niistä tutkitaan lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä, toista törkeänä raiskauksena ja törkeänä seksuaalisena hyväksikäyttönä.

Pitkään kestäneen epäillyn seksuaalirikostapauksen ja Tuiran epäiltyjen seksuaalirikosten lisäksi poliisi tutkii kahta erillistä epäiltyä tapausta, jotka eivät poliisin mukaan liity aikaisempiin epäiltyihin tapauksiin. Myös näissä epäillyissä tapauksissa uhri on alaikäinen.

Keskustelu on suljettu. Pääsääntöisesti emme avaa keskusteluja rikosuutisiin.

Lue lisää: