Hyppää sisältöön

Kyllikki Forssell oli Suomen johtava teatteridiiva – suhde Esko Salmiseen teki hänestä aikansa kohujulkkiksen

Vuonna 1925 syntynyt näyttelijä Kyllikki Forssell kuoli 7. lokakuuta. Hän oli 94-vuotias.

Kyllikki Forssell Kansallisteatterin näytelmässä "Tasapainoilua" vuonna 1967. Kuva: Lehtikuva

Ylisanat olivat loppua Helsingin Sanomien kriitikolta kesken, kun hän arvosteli Neil Hardwickin ohjaamaa Kvartetti-näytelmää vuonna 2002. Kyllikki Forssell oli yksi kehujen kohteista. Hän näytteli ikääntynyttä oopperalaulajaa yhdessä Ritva Valkaman, Pentti Siimeksen ja Lasse Pöystin kanssa.

Silloin puhuttiin Mestarit lavalla -ilmiöstä teatterissa.

Näytelmä pyöri Helsingin kaupunginteatterissa lähes kymmenen vuotta, kunnes tekijäryhmä päätti yhdessä tuumin lopettaa esiintymisen. Siimes oli jo korvattu toisella näyttelijällä. Forssell oli silloin 86-vuotias, ja _Kvartetti _jäi hänen viimeiseksi suureksi esiintymiseksi teatterissa.

Kyllikki Forssell oli aikansa johtava teatteridiiva. Kuva vuodelta 2008. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Forssell oli vuosikymmeniä Suomen johtava teatteridiiva, joka näytteli yli neljäkymmentä vuotta Suomen kansallisteatterissa.

Häntä pidettiin teknisesti taitavana ja älykkäänä näyttelijänä, jolla oli vahva itsetunto. Salonki- ja kuningatarosia suvereenisti näyttelyt Forssell osasi olla teräväkielinen myös siviilissä.

Hänet nähtiin Kansallisteatterissa muun muassa Ida Aalbergin, kuningatar Kristiinan ja Katariina Suuren rooleissa. Dario Fon ja Franca Ramen kirjoittamaa feminististä Donnaa Forssell näytteli yli 300 kertaa.

Kyllikki Forssell näytteli vuonna 1951 elokuvassa Ylijäämänainen. Kuva: Fennada-Filmi

Hän esiintyi teatterin ohella kotimaisessa elokuvassa, mutta ura jäi siltä osin vaatimattomaksi. Forssell meni upseeri-isältään salaa T. J. Särkän perustamaan filmikouluun vuonna 1943, ja sen jälkeen Svenska Teaternin oppilaskouluun.

Kiitosta saaneiden näytelmärooliensa lisäksi Forssell tuli tunnetuksi suhteestaan näyttelijä Esko Salmiseen. Kohu oli valmis, kun pari paljastui 1960-luvun alussa. Forssell oli Salmista yli 15 vuotta vanhempi, ja ikäeroa pidettiin tuolloin tavattomana.

Forssell jäi leskeksi vuonna 1962, kun hänen toinen miehensä, johtaja ja vapaaherra Erik Indrenius-Zalewski teki itsemurhan. Ensimmäinen avioliitto nuoruuden rakastetun kanssa päättyi eroon. Vuonna 1925 syntynyt Forssell (Indrenius-Zalewski) oli aatelisarvoltaan vapaaherratar ja puoluekannaltaan kokoomuslainen.

Kun häneltä kysyttiin eräässä haastattelussa, kuka Forssell haluaisi olla, hän vastasi: “Kyllikki Forssell. Sillä on aika mielenkiintoinen elämä”.

Lue lisää:

Legendaarinen näyttelijä Kyllikki Forssell on kuollut

Näin Esko Salminen ja Seela Sella muistelevat Kyllikki Forssellia – "Hän oli omassa lajissaan ainutlaatuinen"

Itse asiassa kuultuna: Kyllikki Forssell. Donna, diiva ja suomalaisen teatterin direktiivi. Kyllikki Forssell kertoo pitkästä ja loistavasta urastaan elokuvassa ja teatterista. Toimittaja on Leo Lehdistö. Ohjelma on vuodelta 2000.